-TopSLIDEKultura

Ovo je bio najbogatiji čovjek koji je ikada hodao zemljom

ZABORAVITE NA GATESA, MUSKA I ROCKEFELLERA: Ovo je bio najbogatiji čovjek koji je ikada hodao zemljom, a bogatstvo i slavu je stekao na bizaran način…

“Slobodna Bosna” donosi novu zanimljivu priču iz historije.

Glavni junak naše današnje priče je Jakob Fugger Bogati ili Jakob Fugger od Ljiljana, koji se rodio 6. marta 1459. u Augsburgu. Od 1495. do 1525. bio je najznačajniji poduzetnik i bankar u Europi. Svoje poduzeće je u manje od deset godina pretvorio u europski koncern.

Njegova se porodica obogatila na trgovini vunom s Italijom, a imali su i rudnike bakra te srebra. Neko vrijeme držao je monopol na tržištu bakra, koji je izvozio i u Indiju.

Poslovanjem s porodicom Habsburg utjecao je na politiku u Europi te izbor kraljeva i ženidbe. Finansirao je gradnju prve renesansne crkvene građevine u Njemačkoj. Riječ je o Kapeli sv. Ane, u kojoj je i pokopan. Godine 1521. osnovao je Fuggerei, naselje za siromašne radnike koji žele naći posao. Danas je to najstarije sačuvano naselje za socijalno ugrožene.

Kupovinom ogromnih posjeda i grofovija stekao je naslov grofa, što je bio presedan u tadašnjoj Europi. Prema nekim proračunima, Fugger je u današnjoj vrijednosti pod kraj života posjedovao 300 milijardi dolara. Umro je 1525. kao najbogatija osoba u historiji.

(SB)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close