Ovdje su političke stranke uzurpirale pravo i pravdu

Zbunjuje nas sekularizam koji se agresivno nameće u ime demokracije, taj agresivni relativizam koji ruši naravni zakon i ugrožava identitet ljudskog bića kao muško i žensko, koji ugrožava svetost braka kao naravnu ustanovu od početka stvaranja- kazao je u intervjuu  za Agenciju FENA, Vinko kardinal Puljić nadbiskup vrhbosanski.

Kardinal Puljić je govoreći o impresijama izborom pape Franje s obzirom na to da je učestovao u konklavama rekao da duboko proživljava univerzalnost Katoličke crkve.

– Drugi put sudjelujem u konklavama. Ponovo sam duboko proživljavao univerzalnost Katoličke crkve, a opet tako osjetljivost za svakog čovjeka. Upravo ta zajednička razmišljanja prije konklava su bila usmjerenje koga izabrati. Nakon izbora i njegovog prihvaćanja, doživjeli smo svi da smo našli pravoga. To je čovjek jednostavan, skroman, srdačan, ali odlučan pred izazovima. Svojim prvim potezima pokazuje jasnoću stavova i odlučnost evangelizacije u Crkvi i izvan Crkve. Svi oni koji su naučili na uhodanost bit će zbunjeni, jer ovaj čovjek u svom poslanju ne da se ograničiti nekim okvirima- kaže kardinal Puljić.

Na pitanje kako gleda na aktuelnu ekonomsko-političku situaciju u BiH kardinal Puljić je rekao da kada promatramo gospodarsku situaciju s tugom možemo reći da je uvjetovana konfuznom politikom, opterećena domaćim lutanjima kao i utjecajima svjetskih moćnika koji nam „kroje kapu“.

– Najgore je što stvari postave krivo, onda prepuste da to ispravljaju domaći, počevši od Daytona pa svih provedbi koje su tekle do danas. Ipak ne smijemo samo na strance vikati, jer da su naši političari uspjeli naći dogovor, stranci ne bi mogli ignorirati stavove usaglašenih dogovora. Tužno je da pored tolikih Božjih darova u ovoj zemlji, ljudi beznadno i bezvoljno stoje pred budućnošću- kazao je Puljić.

Govoreći o stanju Hrvata u BiH rekao je da je dovoljno uzeti apel koji su uputili s posljednjeg zasjedanja Biskupske konferencije u Mostaru 20. i 21. ovog mjeseca.

– Nažalost, nije to prvi apel upućen domaćim i stranim predstavnicima odgovornim za ovakvo stanje Hrvata u BiH. Mi smo doduše govorili o katolicima, koji ovise o jednakim pravima Hrvata jer većina katolika su Hrvati. U pola ove zemlje nas nema jer smo prognani i onemogućen je povratak. Pred tom činjenicom nitko se nije zapitao- kaže kardinal Puljić.

Ističući važnost Međureligijskog vijeća (MRV) u stabilizaciji stanja u BiH pogotovu kada su u pitanju međuvjerski nesporazumi, Puljić je naglasio da ipak MRV nije u mogućnosti rješavati i politička pitanja.

– Ne samo da nismo u mogućnosti nego ne bi bilo dobro da uzmemo odgovornost drugih. Prevažno je da svoju odgovornost učinimo temeljito koliko je do nas – rekao je.

Dodao je da čim se riješe jednaka prava, odmah je i dijalog uspješniji te da nema procesa pomirenja i povjerenja bez praštanja. A taj proces počiva na istini. Međutim, ovdje je mnogo istina koje previđaju drugoga i drugačijega, nego se samo jednostrano stvari gledaju. Trebali bismo postupati po zlatnom pravilu što želiš da tebi drugi učini, čini i ti drugome i obratno.

Puljić je govoreći o povratu imovine koju vjerske zajednice još  čekaju, te koliko MRV može učiniti o tom pitanju naglasio da nije samo problem povrata imovine, koja se i prodaje, uništava, prepisuje, unatoč svih upozorenja.

– Nego je problem sačuvati i ono što imamo. Donose se zakoni po kojima postaje upitna imovina kao npr. groblja u Republici Srpskoj, ili ovdje gdje se umješno namjeste lokalni zakoni gradnje na oduzetoj imovini. Ovdje su političke stranke uzurpirale pravo i pravdu da je uzaludno tražiti zajednički rječnik – naglasio je Puljić.

Na pitanje jesu li blagdani kao što su nekad bili, te koliko se tradicija blagdana poštuje ili zaboravlja, kardinal Puljić je naglasio da je općenito u ovom vrtlogu promjena ugrožena tradicija, ali ne samo tradicija nego i naravni zakon.

– Vidimo kako se tobože u ime demokracije gazi naravni i Božji zakon. Nije moguće jednako u javnosti nastupati. Uvijek imaju prednost oni koje gura „demokratska politika“. Ako dignemo glas protiv, bivamo često tako nemilo „linčovani medijski da nije lako probiti blokadu u javnosti”.

Kardinal Puljić je za katolički blagdan Uskrs podsjetio na odlomak iz Ivanova evanđelja gdje žene javljaju apostolima da je grob prazan. Nakon te vijesti trče apostol Petar i Ivan provjeriti vijest koje su žene donijele. Mlađi apostol Ivan je stigao prije, ali je prvo Petra pustio da on prvi uđe u prazan grob, a onda je Ivan za njim ušao. Petar je prvi koji se osvjedočuje da je grob prazan. On je prvi svjedok Kristova uskrsnuća.

Ivan jest ljubljeni učenik, ali Petar je služba. Petar ima primat, prvenstvo prvi ući u grob i osvjedočiti se da bi i drugima to mogao navijestiti. Obojica su svjedoci praznog groba, ali evanđelist Ivan poštuje Petrov primat. I Ivan zapisa, da su povjerovali našavši prazan grob i složene plahte i rubac čime je Isusovo mrtvo tijelo bilo zamotano u grobu.

Tu vjeru u uskrslog Krista će utvrditi kada ga osobno živa dožive u svojoj sredini. Tu vjeru će prenositi budućim pokoljenjima naviještajući uskrslog Krista izvor nade i snage. Još više za tu vjeru će biti spremni trpjeti i umrijeti.

– Ovo pišem dok je Petrova stolica prazna i dok se mi kardinali spremamo izabrati Petrovog nasljednika. Prije nego sam pošao u konklave primio sam brojne poruke, gdje se osjetila potreba u Crkvi za Petrovom vjerom. Kao da se osjeti jedna nesigurnost u životu Crkve. Treba nam Petar danas, za kormilom Petrove lađe. Tolike je ujedinilo u molitvi za izbor novog pape. Treba nam ponovo da Isusovi učenici povjeruju, hrabro navještaju i još hrabrije svjedoče da je uskrsli Krist živ i da je pred nama ne samo u Galileju nego do vječnosti. Treba nam ta sigurnost vjere kojom ćemo se suočiti s svim izazovima današnjeg nemirnog života.

Nakon konklava dobili smo Petra današnjih dana i kormilara Petrove lađe u osobi novog pape Franje. Odmah je jasno zasvjedočio optimizam koji izvire iz vjere, iz ljubavi prema čovjeku koje nam je Isus ostavio u poslanje i smisao kršćanskog života. Jasno nam je poručio da se ne smijemo prepustiti ni pesimizmu ni gorčini, jer su to đavolske napasti. Kršćanin živi radosnu vjeru koja je utemeljena na uskrslom Kristu.

Zbunjuje nas taj sekularizam koji se agresivno nameće u ime demokracije, taj agresivni relativizam koji ruši naravni zakon i ugrožava identitet ljudskog bića kao muško i žensko, koji ugrožava svetost braka kao naravnu ustanovu od početka stvaranja. Zbunjuju nas sve vijesti kojima se ubija nada u čovjeku te ga vodi u smrt, bilo da sam diže ruku na sebe, bilo da ubija život prije rođenja, bilo da ozakonjuje ubojstvo prije prirodne smrt, bilo da proglašava znanošću ubijanje embrija u epruveti začeta, bilo da se na svakom koraku ostvaruje nasilje i agresivizam itd.

Nakon svih tih zbunjenosti, treba nam Petar koji će jasno zasvjedočiti istinu o životu, istinu o vječnosti, istinu o čovjeku, istinu o ljudskim pravima, istinu o smislu patnje koja izvire iz Kristova križa i uskrsnuća. Treba nam sigurnost svetosti braka, obiteljskog zajedništva, svećeničkog poslanja, redovničkog posvećenja.

U povodu Uskrsa, kardinal Puljić kaže da zapaljena uskrsna svijeća treba zasjati u našim srcima kao snaga nove evangelizacije u ovoj godini vjere. To uskrsno svjetlo treba nam obasjati naše životno uvjerenje, kojim ćemo izgrađivati javno mnijenje, društveno uređenje, čovjekovo dostojanstvo.

– Na slavlje Uskrsa smo se spremali kroz razmatranje Kristove muke moleći Križni put, obavivši uskrsnu ispovijed i tako se riješili grijeha. Spremili smo se i kroz korizmenu žrtvu i djela ljubavi. Novi papa Franjo u svom prvom angelusu poručuje da se Bog nije umorio u svom milosrđu, nego se čovjek umorio tražiti Božje milosrđe. Sada nas Uskrsli treba izliječiti u svim našim ranama. Posebno liječiti rane koje je mržnja nanijela, koje je sebičnost i oholost nametnula. Trebamo snagom vjere u uskrslog Krista liječiti ovo bolesno javno mnijenje, koje je zatrovano. Ohrabreni što živimo vjeru Crkve koja svjedoči uskrslog Krista. Želimo podijeliti tu radost upućujući jedni drugima čestitke i želje. Zato i ja kao vaš natpastir s posebnom radošću želim da vas sigurnost vjere zahvati. Želim vam puninu radosti uskrsnuća Kristova u srcima i u obiteljima, koji će vas povezivati u zajedništvo svjedoka vjere – kaže kardinal Puljić.

Želim da tu radost Uskrsa podijelimo sa svim ljudima dobre volje s kojima dijelimo ovo podneblje.

– Zato neka vam je sretan i blagoslovljen Uskrs. Majka Marija neka vas prati da ustrajete u toj uskrsloj vjeri, te svjedočimo živu vjeru prenoseći je navještajem i svjedočenjem budućim pokoljenjima. Uskrsni “Aleluja!“ neka odjekuje u nama i među nama. Zato na sve vas zazivam obilje uskrsnog blagoslova i srdačno pozdravljam – rekao je na kraju razgovora kardinal Puljić.

Fena

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close