Kultura

Ovako je nastala Zemlja kakvu danas poznajemo

Novo, pionirsko istraživanje otkrilo je da je Zemlja kakvu danas znamo nastala “nasilnim, frontalnim sudarom” dvije planete.

Planeterni embrij imena Theia, za koji se vjeruje da je bio veličine Zemlje ili Marsa, sudario se s našom planetom prije 4,5 milijardi godina kada je našoj planeti bilo tek 100 miliona godina, zaključak je to novog istraživanja.

Već su prijašnja istraživanja utvrdila da je došlo do sudara Zemlje s Theiom, no novi dokaz koji su predstavili članovi UCLA-a pokazuju kako se nije radilo samo o laganom, bočnom sudaru, kao što se prije mislilo, već je to bio “nasilni i frontalni sudar”.

Silina sudara dvije planete rezultirala je stvaranjem Zemlje kakvu danas poznajemo. Prilikom sudara dio Zemlje se odlomio te otplovio u svemir. Taj dio danas zovemo Mjesec.

Istraživači su, istraživanjem uzoraka s Mjeseca koje su uspoređivali s vulkanskim stijenama koje se nalaze na Havajima i Arizoni, otkrili kako su razlike u strukturama tih stijena gotovo neprimjetne. A nivoi izotopa kisika pronađeni u stijenama Zemlje i Mjeseca imaju zajedničke hemijske potpise.

Edward Young, vodeći autor ove studije i profesor geohemije i kozmohemije na UCLA-u, kazao je da “razlike između nivoa izotopa kisika na Mjesecu i Zemlji nisu pronađene”.

– Dijelovi planete Theia uočeni su u uzorcima Zemlje, kao i u uzorcima s Mjeseca te su ravnomjerno raspršeni među njima. To objašnjava zbog čega ne vidimo razlike između utjecaja planete Theia na strukturu Zemlje i strukturu Mjeseca – rekao je Young.

Prema nalazima istraživanja, Theia je bio planeta u razvoju, a da nije došlo do sudara sa Zemljom vjerovatno bi se razvila u novu, veliku planetu, piše The Independent.

Ovo istraživanje finansirao je NASA-in konzervatorij za analizu ugljika, kao i Evropsko istraživačko vijeće, a objavljeno je u stručnom časopisu “Science”.

Autor: (D. K.)

avaz.ba

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close