-TopSLIDEKultura življenjaLifestyleShowbiz

Ovaj film proglašen je najboljim na Filmskom festivalu u Cannesu

76. IZDANJE

Francuska misterija o ubistvu “Anatomy of a Fall” osvojila je glavnu nagradu na ovogodišnjem Filmskom festivalu u Cannesu.

Rediteljica Justine Triet osvojila je Zlatnu palmu za svoju napetu sudsku dramu, koja prenosi priču o spisateljici optuženoj za ubistvo njenog muža. Ona postaje treća rediteljica ikada koja je osvojila prestižnu nagradu, a koja je prvi put dodijeljena 1955. godine.

U njenom trileru glumi njemačka glumica Sandra Huller, koja također glumi u drugom filmu koji je nagrađen u Cannesu, “The Zone of Interest”.

Dok je primala nagradu, Triet je kritikovala francusku vladu zbog odgovora na nedavne proteste protiv penzionih reformi.

“Ovi protesti su bili… potisnuti na šokantan način”, rekla je ona u svom govoru, nakon što joj je nagradu uručila holivudska zvijezda Jane Fonda..

Grand Prix, druga najveća nagrada, pripala je britanskom režiseru Jonathanu Glazeru za “The Zone of Interest”, adaptaciju istoimenog romana pokojnog Martina Amisa o porodici koja živi pored Auschwitza.

Foto: EPA-EFE

Foto: EPA-EFE

U međuvremenu, nagradu za najboljeg glumca dobio je Japanac Koji Yakusho za ulogu u “Perfect Days” Wima Wendersa, a Turkinja Merve Dizdar proglašena je za najbolju glumicu u filmu “About Dry Grasses”.

Vijetnamsko-francuski reditelj Tran Anh Hung osvojio je nagradu za najbolju režiju za “Pot-au-Feu”, ljubavnu priču s Juliette Binoche i Benoît Magimel u glavnoj ulozi smještenoj u francuski zamak iz 19. stoljeća.

klix

Justine Triet (Foto: EPA-EFE)

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close