Ovaj dječak iz Sirije je SAM DOŠAO OD DAMASKA DO BEOGRADA!

“Svake noći plače, onda kada misli da ga ne vidimo. Srce da ti pukne kad ga čuješ kako jeca”

SVAKU NOĆ SANJAM MAMU I TATU I ČEZNEM DA IH PONOVO VIDIM

Autor: Telgraf.rs

Mali Sirijac Abdul Kerim Faris (10) prepešačio je sam, bez ijednog člana porodice, skoro 2.500 kilometara od Damaska do Beograda. Mali Abdul, koji je trenutno nastanjen u parku kod Autobuske stanice u Beogradu, kaže da ga je na put poslao otac, kao najmlađe muško dete u familiji.

Ovaj dečak je ljubimac grupe izbeglica koja je juče u 40 autobusa došla iz Preševa u Beograd. Pre toga je četiri meseca prešaćio do Đevđelije, gde je preživeo pakao u sukobu sa policijom. A onda do makedonsko-srpske granice, pa do srpske prestonice…

Iako stariji paze na njega i pokušavaju da mu se nađu u nevolji, ali on je ipak sam, bez ikog svog.

Foto: Informer/Peđa Milosavljević

– Svašta sam preživeo pre nego što sam stigao ovde! Najteže mi je bilo prošlog vikenda kada smo iz Makedonije pokušavali da uđemo u Srbiju. Policija nas je gurala i tukla, ljudi su padali, deca su plakala. Nikad u životu se nisam uplašio kao tada – priča Abdul Kerim.

Iako ni njemu nije lako, brine za svoje roditelje, brata i sestre.

– Bojim se da ih ne ubiju bombe. Tamo u mojoj zemlji je rat, strašno je, stalno se pitam da li ću ih ponovo videti, moje najmilije. A ako i stignem u Nemačku, kako će me oni tamo naći? – pita se ovaj mališan.

Iako imaju svoji muka, ostale izbeglice iz Sirije su potresene zbog sudbine malog Abdula. Kažu da je najstrašnije noću, kada počne da doziva roditelje.

Foto: Informer/Peđa Milosavljević

– Žao nam je ovog dečaka. Vidimo koliko je uplašen i koliko mu nedostaje porodica. Svake noći plače, onda kada misli da ga ne vidimo. Srce da ti pukne kad ga čuješ kako jeca. Pokušavali smo da stupimo u kontakt sa njegovim roditeljima, ali nismo uspeli. Ko zna šta je s njima. Kada smo bili u Grčkoj, mali se razboleo, bolelo ga je grlo i imao je visoku temperaturu. Baš smo se prepali zbog njega – priča Hamad Ahmet iz Damaska.

Dečak će danas zajedno sa grupom muškaraca koji brinu o njemu krenuti put Mađarske, pa odatle u Nemačku.

Foto: Tanjug/Tanja Valič

-Izdržljiv je on, ide s nama kao da mu je dvadeset. Šta će jedano dete, nema izbora. Šta god da bude, nema izbora. Šta god da bude, mi ga nećemo ostaviti. Kako bude nama, biće i njemu – rekli su uglas Sirijci koji čuvaju malog Abdul Kerima.

Prema MUP-ovim podacima od početka godine ukupno 9.000 dece je zatražilo azil u Srbiji. Trećina od tog broja su izbeglice bez roditeljske pratnje. Toliko ih je samo registrovanih, dok je broj dece koja se ne prijave višestruko veći.

 

Telegraf.rs

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close