Kolumne

Ovaj Alija nije naš – Neka ga nose u Tursku i gledaju dokoni Turci do mile volje …

MAHALSKI PRIMITIVIZAM METASTAZIRA(O) U FAŠIZAM: Turci su serijom ‘Alija’ stvarno izmijenili KARAKTER RATA u BiH!

Ovaj Alija zaista nije naš i kao takav nas se ne tiče i ne dotiče turska priča o njemu. Neka ga nose u Tursku i dolje prikazuju i gledaju dokoni Turci do mile volje…

 

Prikazivanje dramske serije ”Alija” koja donosi priču o životu prvog predsjednika Predsjedništva Bosne i Hercegovine rahmetli Alije Izetbegovića nakon emitiranja na turskoj nacionalnoj televiziji, počinje i sa emitiranjem u BIH i to na Hayatu.

Ekskluzivna prava emitiranja otkupila je Hayat televizija, a sa emitiranjem je počela u toku mjeseca ramazana.

Priča o životu Alije Izetbegovića obuhvata period od njegovog rođenja, mladosti u kojoj se zaljubio u suprugu Halidu pa sve do smrti, odnosno od 1944. do 2003. godine.

Serija ima šest epizoda koje traju po devedeset minuta, a snimana je u Sarajevu, Mostaru, Tarčinu, Blagaju, Konjicu, Počitelju i drugim mjestima u BiH

Aliju Izetbegovića u mladosti glumio je Burak Poyraz, a u starijim godinama Yurdaer Okur. Njegovu suprugu Halidu glumi Görkem Yeltan, sina Bakira Izetbegovića glumi Berke Üzrek, snahu Sebiju Izetbegović glumi Fatoş Kabasakal, a kćerku Sabinu Izetbegović glumi Dilşad Çelebi.

Snimanje serije je realizirano u produkciji TRT-a i Sancak Medya. Režiju prve tri epizode potpisuje bh. reditelj Ahmed Imamović, nakon čega je rediteljsku palicu preuzeo njegov kolega iz Turske Omer Gokhan Erkut. Scenarij je pisao Ahmet Tezcan.

Ono što su mogli vidjeti Bošnjaci, a Boga mi i ostali narodi u Bosni i Hercegovini, radi se, blago rečeno, o jednoj „limunadi“ začinjenoj religijskom patetikom – taman da se njegovi sunarodnjaci mogu „iftariti“ uspomenom na svog nacionalnog vođu, a posebno na vrhovnog komadanta slavne Armije BiH.

Nažalost, serija je tako loše urađena da njegovi savremenici ne mogu ni prepoznati svog Aliju. Sve riječi ozbiljne filmske kritike izostaju jer se čak niko od struke do sada nije udostojio ni tretirati ovaj mega filmski projekat nacionalne turske televizije.

Ako se Alijina djeca Bakir i Sabina ne stide ovakvog oca, sigurno bi se trebali posramiti sami sebe dok se gledaju utjelovljeni u turske glum(i)ce. Ono što je jasno iz ovakvog petoparačkog serijala jeste dojam da za glavnim likom, koji cijelo vrijeme emitiranja nešto turkesa na turskom jeziku, ne bi krenulo u borbu ni tuce mahalskih momčića, a kamo li 200 hiljada bosanskih muževa boraca, koliko ih je brojala Armija BiH. To je, između ostalih stvari zbog kojih se srami nacija, najveća šteta koju će nanijeti serijal o Aliji Izetbegoviću. Od ovako stupidnih interpretacija naše nedavne (slavne) povijesti imaju fajde samo ratni profiteri i mahalski uhljebi i paraziti koji svoj mahalski religijski primitivizam i politički populizam, što je Senad Avdić čak okvalificirao kao „mahalski fašizam“, polahko a uporno nameću naciji, posebno u vrijeme ramazana, kao novi religijsko-nacionalni trend.

No, krajnja konsekvenca ovakvih nacionalnih stupidarija jednako je opasna kao i šovinistička propaganda preživjelih agresorskih punktova u Srbiji. Ovako se stvarno mijenja izgled i karakter rata u Boni i Hercegovini. Nikad niko ne bi dao život za priču koju mu serviraju Turci preko jedne mahalske sarajevske televizije! A ako neki naivni i ucviljeni otac ili mati šehida i povjeruje u priču iz serijala koji im se emitira uz ramazan, srce bi im moglo pući od gorke spoznaje zašto im sin više ne iftari sa njima!

Ukratko, ovaj Alija zaista nije naš i kao takav nas se ne tiče i ne dotiče turska priča o njemu! Neka ga nose u Tursku i dolje prikazuju i gledaju dokoni Turci do mile volje…

(TBT)

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close