-TopSLIDEBiHOpćine BiHPolitika

Ova opština je “ekonomski tigar”: Nezaposlenost smanjili za 31 posto za jednu godinu

U opštini Derventa je na kraju septembra ove godine bilo 6.626 zaposlenih radnika, što je za 3,74 posto više u odnosu na isti period prošle godine, a najviše radnika platu je zarađivalo u prerađivačkoj industriji i trgovinskoj djelatnosti.

Na evidenciji nezaposlenih bilo prijavljeno 590 osoba što je u odnosu na isti period lani za 31 posto ili 269 manje nezaposlenih.

Podaci su to Poreske uprave i Zavoda zapošljavanje Republike Srpske koji su navedeni u Informaciji o zapošljavanju na području grada, broju i strukturi nezaposlenih, kao i potrebnim kadrovima za razvoj grada, a koja je usvojena na posljednjem zasjedanju Skupštine grada.

Ova opština jedan je od lidera u privlačenju stranih investicija i razvoju privrede.

Privredi su, kako je istaknuto u informaciji, i dalje potrebni kvalifikovani obućari, ali i radnici metalske struke raznih profila, kao i građevinski radnici.

Informacija koju je obradilo Odjeljenje za privredu i društvene djelatnosti pokazuje da više od 44 odsto svih zaposlenih radi u prerađivačkoj industriji, oko 20 odsto u trgovinskoj djelatnosti i oblasti popravke motornih vozila, a u strukturi zaposlenih treći po zastupljenosti su zaposleni u oblasti obrazovanja, zdravstva i socijalnog rada, koji čine gotovo 11 odsto svih zaposlenih.

U oblasti javne uprave i odbrane, te obaveznog socijalnog osiguranja radi tri odsto ukupno zaposlenih na području grada, 2,8 odsto čine radnici u oblasti saobraćaja i skladištenja, 2,4 odsto u oblasti građevinarstva, a 1,7 odsto zaposleni u oblasti poljoprivrede, šumarstva i ribolova.

U odnosu na 2019. godinu, u 2020. je uočljiv pad zaposlenosti za 2,7 odsto, a iz nadležnog odjeljenja procjenjuju da je to rezultat uticaja pandemije virusa korona.

– Padu zaposlenosti doprinijelo je negativno dejstvo Kovid-19, odnosno uticaj na zdravlje stanovništva, ali je došlo i do negativnih ekonomskih pojava, pada privredne aktivnosti, smanjenja broja zaposlenih, obima proizvodnje, zaustavljanja rada zanatskih i uslužnih djelatnosti, pad izvoza, kao i smanjenja obima privatnih investicija – ističe se u informaciji.

Kada se radi o strukturi nezaposlenih, podaci Biroa za zapošljavanje u Derventi pokazuju da je zaključno sa 30. septembrom ove godine na evidenciji bilo 590 osoba, što je u odnosu na isti period lani za 31 odsto ili 269 manje nezaposlenih.

Na evidenciji biroa najviše je bilo osoba sa srednjom stručnom spremom, i to ekonomskih i poljoprivrednih tehničara, te trgovaca, elektrotehničara i gimanazijalaca, te 13 medicinskih sestara – tehničara, a među kvalifikovanim radnicima najviše je nezaposlenih bravara, prodavača, kuvara i atomehaničara. Na biru je bilo prijavljeno i po devet konobara, obućara i vozača teretnih vozila, te dva metalostrugara.

Među 68 nezaposlenih sa visokom stručnom spremom (180 i 240 ECTS bodova) najazastupljeniji su bili diplomirani ekonomisti, njih devet, po sedam pravnika i inžinjera saobraćaja, tri profesora razredne nastave i jedan profesor srpskog jezika i književnosti. Na birou su bila i dva mastera.

Posmatrajući starosnu strukturu nezaposlenih, trećina ih pripada starosnoj kategoriji od 30 do 50 godina

U informaciji je istaknuto da je tokom prošle i ove godine realizovano nekoliko programa zapošljavanja vrijednih više od 380.000 maraka, a koji su doprinijeli zapošljavanju ciljanih grupa radnika. Takođe, kako se navodi u informaciji, kreiranju planova upisa u srednje škole za tekuću, ali prethodne školske godine, prethodili su razgovori između direktora škola, predstavnika Biroa za zapošljavanje i Gradske uprave, i to u cilju uspostavljanja funkcionalnog sistema školovanja kadrova koji su potrebni tržištu rada.

Prema potrebama koje su iskazali poslodavci, obućarskoj industriji nedostaju šteperi – lica obučena za rad na šivaćoj mašini i krojači gornjih dijelova obuće, a kojih na evidenciji biroa nema.

Metalskoj industriji nedostaju obrađivači metala rezanjem, zavarivači, mašinski tehničari mlađe životne dobi koji poznaju rad na računaru, lica obučena za rad na CNC mašinama, ali i građevinci raznih struka (zidari, tesari, armirači, fasaderi, moleri).

Kada je u pitanju visoka stručna sprema, na evidenciji nema prijavljenih diplomiranih inžinjera mašinstva, mehatronike, elektrotehnike, diplomiranih građevinskih inžinjera, doktora medicine, diplomiranih farmaceuta, diplomiranih inženjera poljoprivrede (smjer zaštite biljaka), profesora fizike i hemije.

U Derventi su, takođe zaključno sa 30. septembrom ove godine, bila registrovana 542 aktivna preduzetnika, koji su zapošljavali 1.060 radnika, prenio je Derventski list.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close