OU BEDEM: 9. januar obilježava kao Dan genocida nad Bošnjacima

9. JANUAR – DAN GENOCIDNE TVOREVINE OBILJEŽITI KAO DAN POČETKA GENOCIDA NAD BOŠNJACIMA

Od prošle godine se 9. januara obilježava kao Dan genocida nad Bošnjacima, jer je tog datuma 1992. godine samozvana „Skupština srpskog naroda u BiH“ usvojila „Deklaraciju o proglašenju Srpske Republike BiH“, čime je ozvaničen projekat posljednjeg genocida nad Bošnjacima, koji traje i danas.
Obilježavajući 9. januar kao dan Republike Srpske, bosanski Srbi nesvjesno priznaju agresiju i genocid i sve ono što je nastalo kao rezultat djelovanja tih zločina. Insistiranje na obilježavanju ovog datuma direktno znači podržavanja politike koja je dovela do agresije i genocida.
Dvadeset godina postojanja genocidne tvorevine je 20 godina nepravde za žrtve i svjedoke agresije i genocida.
Svi oni koji danas slave dan Republike Srpske, slave i agresiju i genocid, ubijanja i mučenja u logorima, silovanja, protjerivanja i spaljivanja kuća, vjerskih i privrednih objekata. Ono što oni danas slave je nastalo na kricima i vapajima stotina hiljada žrtava, na kostima ubijene djece, na silovanjima Bošnjakinja, na mučenjima u logorima. Kako je nastala u nepravdi, tako će nestati u pravdi, koja će kad tad doći.
Polazeći od činjenica dokazanih u presudama intenacionalnih sudova o agresiji na Republiku Bosnu i Hercegovinu i genocidu nad Bošnjacima, imajući u vidu da negiranje tih činjenica zapravo znači nastavak zločina agresije i genocida, Institut za istraživanje genocida Kanada poziva sve Bošnjake u svijetu i sve prijatelje istine o agresiji na Republiku Bosnu i Hercegovinu i genocidu nad njenim građanima, te prijatelje pravde za žrtve tih zločina da 9. januar obilježe
kao Dan početka genocida nad Bošnjacima ili Dan sjećanja na genocid nad Bošnjacima.

Ovim povodom OU BEDEM poziva sve građane općine Visoko da sutra, 09.01.2013.g. u 11h na simboličan način okupljanjem na Spomen obilježlju šehida i poginulih boraca, u ulici Branilaca, obilježimo Dan početka genocida nad Bošnjacima, te da se na taj način sjetimo svih žrtava agresije i genocida, ali i da osudimo ovaj zločin.

Visoko, 08.01.2013.g.

Predsjednica OU BEDEM
Alma Frljak

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close