OU „BEDEM“: 30 g. od „Sarajevskog procesa“ i 10 g. od smrti prvog predsjednika Predsjedništva BiH

U organizaciji općine Bağcilar (Turska), muzeja „Alija Izetbegović 1925.-2003.“, Udruženja „Mladi Muslimani“, općine Bužim i Internacionalnog univerziteta u Sarajevu u hotelu Evropa održan  je dvodnevni Međunarodni naučni simpozijum u povodu 30 godina od „Sarajevskog procesa“ od 1983.-2013. i 10 godina od smrti prvog predsjednika Predsjedništva Bosne i Hercegovine Alije Izetbegovića.

Međunarodni sipmozijum je otvorio gradonačelnik općine Bağcilar, dok je predsjednik udruženja „Mladi Muslimani“ Edhem Bakšić istaknuo važnost upoznavanja budućih generacija o idejama tadašnjih Mladih Muslimana i predsjednika Alije Izetbegovića i njihovih humanističkih ciljeva koji se nerijetko u javnosti iskrivljuju.

Dikretor muzeja „Alija Izetbegović 1925.-2003.“ Adnan Žiško je svojim obraćanjem podstaknuo mlade da stručnim znanjem pristupe pisanju historije, ali i najavio dokumentarni film o predsjedniku Aliji Izetbegoviću.

Prisutnima se obratila i kćerka Alije Izetbegovića, Sabina Berberović, koja je ličnim doživljanjem “Sarajevskog procesa“ približila učesnicima i prisutnima tadašnja dešavanja kao i vrijednost i značaj knjige „Islam između istoka i zapada“ (autor: Alija Izetbegović).

Nakon uvodnih obraćanja govorili su i Džemaludin Latić, Nermina Baljević,  Edhem Bičakčić, Mustafa Spahić ( teme: „Hegemonijsko negiranje bošnjačkog bića“, „Inkriminacija slobodne islamske misli“, „Kršenje temeljnih ljudskih prava u bivšoj SFRJ, „Sarajevski proces u komunističkim medijima“ itd) kao i mnogi drugi profesori i akademici ne samo iz Bosne i Hercegovine već i Turske kao što su  profesor sa IUS-a prof. dr. Mehmet Can, asistent s Univerziteta Erciyes Ismail Kose, narodni poslanik iz redova turske vladajuće Stranke pravde i razvoja (AK Parti) Huseyin Burge, ambasador Turske u BiH za vrijeme ratnog perioda Sukru Tufan, generalni direktor humanitarne organizacije IHH Bulent Yildirim, počasni predsjednik pokreta “Mili gorus” Yavuz Celik Karahan, predsjednik Grupe za solidarnost za BiH Bahadir Islam.

Aktivno učešće kroz diskusiju su uzeli svi učesnici ovog simpozijuma.

Kada je riječ o odnosu i komparaciji država, Bosna i Palestina su najsličnije budući da su oba naroda preživjela mnogobrojne masakre u prošlom stoljeću. Na pokolje i sistemska silovanja Bošnjakinja pa čak i djece, trovanja pitke vode, uvođenja embarga na hranu, paljenje i rušenje vjerskih objekata i kuća, kao i protjerivanje Bošnjačkog naroda i genocida u Srebrenici međunarodna zajednica nije reagovala.

Kada je riječ o ličnosti Alije Izetbegović on nije bio radikalista, naprotiv, to mu njegov liberalizam i islam nije dopuštao. Čak nije bio ni zadovoljan položajem žene u porodici, ali ne zato što nije bio evropski, već što nije bio dovoljno muslimanski. Alija izetbegović nije bio obični vođa, već kralj mudrosti i intelektualac, simbol pravde i pravednosti.

Zbog same prirode „Sarajevskog procesa“ njegovo izučavanje predstavlja izazov za svakog građanina uzimajući u obzir ulogu istražnog sudije, tadašnje državne bezbijednosti,  optužnicu, važeće zakone, uticaj na svjedoke ali i činjenicu da je proces bio zatvoren za javnost.

Evidentno je negiranje Bosne i Bošnjaka, ali ono na čemu moramo raditi jeste njeno čuvanje kroz obrazovanje, te da islamski fundamentalizam ne predstavlja ništa opasno već povratak onome ćemu nas Kur'an uči.

Simpozij je okončan završnim obraćanjem gradonačelnika općine Bağcilar (Turska) i deklaracijom simpozija.

Predstavnici OU „BEDEM“ na Međunarodnom naučnom simpozijumu bili su predsjednica udruženja bachelor prava Alma Frljak, te članovi prof. Enver Fejzović i Ajla Abazović.

OU Bedem

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close