Otvoreno pismo ministru Radončiću: “Morate proglasiti vanredno stanje u regiji Srebrenice”

Udruženja žrtava genocida, udruženja boraca i ratnih vojnih invalida, organizacije povratnika, studenata i mladih iz Srebrenice uputili su danas otvoreno pismo ministru sigurnosti Bosne i Hercegovine Fahrudinu Radončiću u kojem ga pozivaju da zaustavi otvoreno kršenje građanskih i ljudskih prava povratnika.

U pismu dostavljenom na adresu ministarstva Srebreničani pozivaju ministra i državne institucije na proglašavanje vanrednog stanja u toj regiji jer je, po njihovim riječima, sistemsko i sistematsko kršenje građanskih i ljudskih prava poprimilo upravo takve razmjere.

“Kampanja ‘Glasaću za Srebrenicu’ je trajala od maja do kraja augusta, te smo o svim preprekama i pritiscima za taj period, javnost i nadležne institucije obavijestili putem dva pregleda kršenja građanskih i političkih sloboda, što je podiglo svijest o načinima na koje Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske te Policijska stanica Srebrenica vrše diskriminaciju i obeshrabruju povratak”, stoji u pismu.

U otvorenom pismu se podsjeća da su istovremeno uputili građane, te i sami kao aktivisti – žrtve napada, uputili više krivičnih prijava na adrese Tužilaštva Bosne i Hercegovine i Tužilaštva Bijeljina, a u skladu sa njihovim nadležnostima, a postoje naznake da je Tužilaštvo BiH poduzelo istražne radnje na utvrđivanju činjenica u tom smislu.

Srebrenička udruženja navela su da je vrhunac napada na ljudska prava i slobode bilo ispitivanje Almira Salihovića, Zekerijaha Hadžića i Emira Suljagića u Policijskoj stanici Srebrenica, a po nalogu Tužilaštva u Bijeljini.

MUPRS i Tužlaštvo Bijeljina, smatraju udruženja, direktno je ugrozio pravo na slobodu udruživanja, te su bez jasnog osnova nastavili vršiti istrage, koje su imale za cilj samo jedno – sprječavanje građanskog organiziranja povratničke populacije, odnosno građana nesrpske nacionalnosti.

Prema informacijama udruženja, više desetina građana koji su glasali u Srebrenici ispitani su o “motivima glasanja” te njihovoj povezanosti sa Salihovićem, Hadžićem i Suljagićem.

Ispostavilo se da Tužilaštvo u Bijeljini pokušava uspostaviti slučaj i utvrditi da je došlo do povrede slobode opredjeljenja birača. Ovim se jasno upućuje da su i institucije Republike Srpske shvatile da ne postoji ništa nelegalno u davanju pravne pomoći i informacija o registraciji, te u samoj registraciji građana putem prijave prebivališta na prostoru općine Srebrenica, te sada nastoje dokazati povredu opredjeljenja kao element koji žele iskoristiti protiv građanske inicijative ‘Glasaću za Srebrenicu’.

“Jasno je da se ovakvi napadi moraju osujetiti, prije svega s aspekta zaštite ljudskih prava, a zatim i iz sigurnosnog aspekta, uzimajući u obzir da ovakvo ponašanje institucija RS-a direktno ugrožava povratak, te unosi nestabilnost i podiže međuetničke tenzije. U međuvremenu, MUPRS nastavlja diskriminirajući protiv građana nesrpske nacionalnosti izdavati tzv. rješenja o poništenju prijave prebivališta višegodišnjim povratnicima i građanima koji su prijavili prebivalište u svojim vlastitim kućama i stanovima”, rečeno je u pismu.

MUPRS vodeći ovakvu politiku, nadalje se navodi, koja se s punim pravom može usporediti s politikom bjelačke manjine u Južnoafičkoj Republici nastavlja sistemski kršiti Aneks 7. Dejtonskog mirovnog ugovora i doslovno je u proteklim mjesecima suspendirao slobodu kretanja u Srebrenici, ali i drugdje u istočnoj Bosni.

“Zbog toga Vas molimo za pomoć, stalni nadzor situacije, te korištenje svih mehanizama zaštite, svih nadležnosti koje imate, te upućivanje svih drugih državnih organa na punu pripravnost. U uvjetima koje postavlja MUP RS-a, pa samim tim i Vlada RS-a, vrlo lako mogu dovesti do podizanja tenzija, a najmanji incident može dovesti do eskalacije stanja te trajnog ugrožavanja povratka” stoji u otvorenom pismu građana Srebrenice ministru Radončiću.

Pismo potpisuju: Asocijacija studenata Srebrenice, Udruženje “Majke Srebrenice”, Udruženje “Pokret majki enklava Srebrenica i Žepa”, Udruženje “Žene Srebrenice”, Udruženje “Sjaj Srebrenica”, Udruženje “Omladinski centar Sućeska”, Udruženje RVI Srebrenica, UG Dobitnika najvećih ratnih priznanja Podrinja, NVO Patriotska liga Srebrenica, Udruženje preživjelih marš smrti 1995, Udruženje Romska suza Srebrenica, Udruženje prvoboraca-patriota FBiH i Organizacija demobilisanih boraca općine Srebrenica.

(24sata.info)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close