Otvoreno pismo FM SDP-a Dragano Čoviću: Uglađeno, u odijelu, ležerno i odlučno kršite Zakon nevoljene Vam BiH

Podsjetit ćemo Vas i da ste upravo Vi predsjedavajući Doma naroda PS BiH, osoba koja se zaklela na poštivanje Ustava i zakona ove države, a ne njihovo kršenje

Forum mladih SDPBiH obraća se otvorenim pismom predsjedavajućem Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH, Draganu Čoviću povodom njegovog dočeka osuđenog ratnog zločinca Darija Kordića.

Poštovani predsjedavajući,

Moramo priznati da ste još jednom pokušali poniziti državu Bosnu i Hercegovinu i sve njene građane. Uglađeno, u odijelu, ležerno i odlučno prekršili ste Zakon nevoljene Vam Bosne i Hercegovine, smijući se cijeloj zemlji u lice na dočeku osuđenog ratnog zločinca Darija Kordića.

Podsjetit ćemo Vas šta kaže Krivični zakon Bosne i Hercegovine, član 145a:

“Ko javno izaziva ili raspiruje nacionalnu, rasnu ili vjersku mržnju, razdor ili netrpeljivost među konstitutivnim narodima i ostalima, kao i drugima koji žive ili borave u Bosni i Hercegovini, kaznit će se kaznom zatvora od tri mjeseca do tri godine. Ko krivično djelo iz stava (1) ovog člana počini zloupotrebom svog položaja ili ovlaštenja kaznit će se kaznom zatvora od jedne do deset godina. “

Podsjetit ćemo Vas i da ste upravo Vi predsjedavajući Doma naroda PS BiH, osoba koja se zaklela na poštivanje Ustava i zakona ove države, a ne njihovo kršenje. Svjesno ste ignorisali Zakon, jer sigurni smo da nepismeni niste. To pak ne možemo tvrditi za Vašu PR službu koja javno brani Vaš potez veličanjem djela jednog ratnog zločinca i napominjući sve ono što Vi uporno negirate, a to je da je za zločin u Ahmićima kriv tadašnji vojni i politički vrh Republike Hrvatske. Kako drugačije protumačiti ovu rečenicu: “Darija Kordića dočekali su kao heroja koji u 17 godina nije pokleknuo, niti je pristao svojim iskazom teretiti hrvatski i vojni i politički vrh na čelu sa bivšim predsjednikom RH FranjomTuđmanom.”

Predsjedavajući, poručuju li nam to iz HDZ-a da je Kordić nevin osuđen, jer je štitio one koji su uistinu odgovorni? Da li je možda to razlog Vašeg veličanja osuđenog ratnog zločinca? Da li zato negirate odluke Haškog suda i ne poštujete zakone države koja vam je pružila sve što imate? Možda nam otkrijete jednog dana koji su to sve Vaši motivi za veličanje ratnog zločinca, možda u medijima, vjerovatnije na Sudu, ali, znate, oni kojih se to najviše tiče, njih 116 mučki ubijenih, nikada neće saznati.

Dario Kordić je osuđen za ubistva ukupno 116 osoba! Ubistva starih i nemoćnih! Ubistva 11 djece! Ubistvo tromjesečne bebe! Ko ste Vi da se stavljate iznad suda i zakona? Dario Kordić je zločinac, ratni zločinac, čija nacionalna i vjerska pripadnost nije bitna.

Svjesni smo da godinama HDZ vodi politiku koja ima za cilj podjelu građana u nacionalne torove sa političkim liderima kao suverenim čobanima, ali nemojte ovaj put, nemojte preko mrtvih ljudi, degutnatno je, pa i ako je od HDZ-a, previše je.

Ne možemo i nećemo Vam dopustiti da se igrate s izgubljenim životima! S uništenim porodicama! S jednom napaćenom zemljom koja ne zaslužuje beskrupulozne političare kao što ste Vi!

Još jednom ste pokušali poniziti Bosnu i Hercegovinu. Na još jedan trenutak.

Duboko vjerujući u pravnu državu, nadamo se da će pravosudne institucije reagovati po krivičnoj prijavi koju ćemo podnijeti protiv Vas, zbog kršenja zakona ove države, kako bi praksa ponižavanja Bosne i Hercegovine od njenih zvaničnika konačno postali stvar prošlosti.

Predsjedavajući, dosta je!

Aldi Halilović

Generalni sekretar Foruma Mladih SDP BiH

 

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close