Otvoreno pismo džematlija iz Krajine: Pomiri zavađenu braću, reisu Kavazoviću

Iako u Krajini postoji nekoliko denunciranih ili penzionisanih imama koji su već imali priliku u novinama pozivati na smjenu bihaćkog muftije, druga i daleko glasnija poruka iz Krajine upućena reisu-l-ulemi Huseinu Kavazoviću stiže iz drugog izvora, koji po brojnosti drži i Krajinu i Rijaset.

Oslobođenje

Naime, jučer je na adresu Rijaseta IZ-a BiH upućeno otvoreno pismo do čijeg smo sadržaja došli, a poslano je u ime džematlija, učenika medresa, studenata FIN-a, imama iz više džemata Bihaćkog muftijstva, u kojem pozivaju reisa da ustane i počne se boriti protiv zla, počevši od Krajine.

Upute iz Sarajeva

Pozivaju ga da se, u prvom redu, posveti pitanju pomirenja Krajišnika, koji su do jučer bili na suprotnim, ratnim stranama, jer se i danas s tim ljudima manipulira strahom.

– Manipuliralo se velikim brojem Krajišnika, danas mnogi od svoje braće traže i da im se halali, a i mi priznajemo da nismo imali mudrosti i taktičnosti, jer smo vjerovali da dosljedno trebamo slijediti upute i stavove pretpostavljenih iz Sarajeva, navodi se u ovom pismu.

Zatim traže da stare imame penzionišu a imenuju nove, modernije i mlađe, koji će držati džamije otključane, a ne kao sadašnje hodže što drže džamije pod ključem kao da se radi o vlastitom posjedu.

Tu je i zahtjev za preispitivanjem rada raznih udruženja, čak i horova, čija svakakva tumačenja zauzimaju mjesto na zvaničnim mjestima zajednice.

– Nadamo se da ćete učiniti javnim informacije gdje i kako se troši novac od sadaka i zekata i zašto se sredstva prikupljena u Krajini i ne troše u Krajini, shodno vjerskim propisima, upućuju pitanje reisu-l-ulemi.

Političke kampanje

Ovaj glas vjernika iz Krajine važnim smatra i to da se imami ne miješaju u kampanje političkih stranaka, niti da u tu svrhu zloupotrebljavaju bogomolje, ali upozoravaju i na to da neko treba objasniti političarima da ne mogu od harama praviti halal, odnosno ukradene javne novce donirati za izgradnje džamija.

– Mi se ne kajemo što smo izgradili mnoge džamije i medrese, ali se od nas traži novac svako malo, a imami se bespotrebno opterećuju kao da su menadžeri oko prikupljanja, brojanja, a prioritetniji je rad na pravdi, naređivanju dobra i sprečavanju zla, navodi se, između ostalog u pismu Krajišnika.

Žene među muškarcima

Krajišnici u pismu podsjećaju reisa Kavazovića na njegovo obećanje da će odlučno suspendovati imame koji čine velike grijehe, koji putem gatanja zavađaju familije, stječu materijalnu korist i trguju vjerom. A u post scriptumu pisma ističu da je u krajiškim džamijama već haotično stanje, jer ni ženama nisu osigurana diskreciona mjesta, ženske abdesthane i odaje u mesdžidu, nego su prinuđene tumarati među muškarcima, bez prava na dostojanstvo.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close