Otvoren muze u Franjevačkom samostanu Duha svetoga u Fojnici

U Franjevačkom samostanu Duha svetoga u Fojnici danas je, u prisustvu brojnih gostiju, otvoren muzej samostana. Franjevački samostan u Fojnici jedan je od najstarijih u BiH, sa istorijom dugačkom sedam vijekova. U samostanu se nalazi istorijsko, vjersko i kulturno blago o katoličkoj prisutnosti u ovom dijelu BiH, ali i o suživotu različitih naroda kroz vijekove. U biblioteci i muzeju nalazi se oko 50.000 naslova, a izgradnja zgrade muzeja trajala je 14 godina.

Vlada Republike Hrvatske bila je najveći donator tokom izgradnje nove zgrade muzeja. Tim povodom, današnjoj svečanosti nazočan je bio i premijer Republike Hrvatske Zoran Milanović.

Nakon otvorenja Franjevačkog samostana Duha svetoga u Fojnici premijer Republike Hrvatske Zoran Milanović rekao je:
“EU nije idealna, ali je bolja od onoga što smo vidjeli ranije. Neću dopustiti, u onoj mjeri u kojoj se hrvatski glas bude mogao čuti u Evropi, da se BiH marginalizira i da joj se postavljaju nemogući i neostvarivi uvjeti za ulazak u EU i da postane dnevni meni birokracije. Hrvatski je interes da BiH bude stabilna država koja je u stanju prije svega brinuti sama o sebi i time će biti bolji hrvatski susjed”.

Bio sam više puta u samostanu u Fojnici, rekao je predsjedavajući Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda, ali danas mi je bila posebna čast da prisustvujem otvorenju muzeja. Muzej, dodao je on, ali i samostan, vrijedna su kulturna i istorijska baština BiH.

“Ovakva mjesta čine Bosnu i Hercegovinu Bosnom i Hercegovinom. Svi se trebamo zamisliti nad ovim vrijednim eksponatima, svim trudom koje su franjevci kroz stoljeća uložili. Ovo je za ponos i još jednom želim izraziti čast i zadovoljstvo prema ovom velikom djelu franjevaca”, istakao je Bevanda.

Fena
Foto: Oslobođenje

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close