Otvoren konkurs za učešće na 15. Internacionalnom bienalu portreta, crteža i grafike INTERBIFEP

Kulturna manifestacija kojoj je vraćen stari sjaj

Internacionalni bienalni festival portreta, crteža i grafike INTERBIFEP, koji je sa velikim uspjehom 2011. godine organizirala Međunarodna galerija portreta u Tuzli, predstavlja važnu kulturnu manifestaciju za Tuzlu i Bosnu i Hercegovinu. Bienale je od poslednjeg izdanja zasigurno ponovo ucrtano na kulturnim mapama i kartama u evropskim i svjetskim okvirima. Manifestacija je ovo kojoj je vraćen stari sjaj iz 80-ih godina prošlog stoljeća, kada je osnovana i pokrenuta entuzijazmom grupe ljudi na čelu sa tadašnjim direktorom Galerije u Tuzli gdinom Mevludinom Ekmečićem.

Za ovogodišnje, petnaesto Bieanale, otvoren je konkurs koji će trajati od 10. marta do 26. aprila, a pozivi su upućeni na adrese preko 2000 umjetnika i 400 kulturnih institucija širom svijeta.

Selekciju prijavljenih autora i radova na ovogodišnjem Interbifep-u će u periodu od 27. do 30. aprila 2013. godine izvršiti akademski slikar Ismar Mujezinović. Otvorenje festivala je zakazano 17. septembra, a manifestacija će trajati do 2. novembra ove godine. Na čelu Organizacionog odbora Bienala je načelnik Općine Tuzla Jasmin Imamović, a sadržajno će ga realizirati Međunarodna galerija portreta Tuzla.

Četrnaesto izdanje Festivala je bilo jedno od, do sada, najbolje organiziranih i privuklo je veliku pažnju umjetnika iz cijelog svijeta, ljubitelja umjetnosti, javnosti i medija u BiH i svijetu. Na manifestaciju iz 2011. godine se prijavio
371 umjetnik iz 53 zemlje iz cijelog svijeta, a selekciona komisija je odabrala radove 161 umjetnika iz 51 države svijeta.

Ljubitelji umjetnosti su imali priliku uživati u ovom jedinstvenom likovnom festivalu koji je održan od 17. septembra do 2. novembra 2011. godine. Festival su pratili brojni kulturni sadržaji, među kojima su, uz izložbu radova, koncerti, likovne radionice, promocije knjiga, okrugli stolovi i druge kulturno-zabavne aktivnosti. Proglašenje nagrađenih umjetnika održano je kao završna svećanost manifestacije, a internacionalni žiri koji je izabrao nagrađene radove je bio sačinjen od eminentnih imena iz BiH, Francuske i Engleske. Radovi su nagrađeni diplomama i otkupnim nagradama za crtež i grafiku, te nagradama “Ismet Mujezinović” i “James H. Pinto”.

Ove godine će publika, također, moći uživati u brojnim sadržajima koji su planirani tokom ove manifestacije. Prilika je ovo za organizatora da stalno pomiče granice kvaliteta Festivala i time jača ugled Bosne i Hercegovine u svijetu kroz kulturni događaj vrijedan pažnje.

Više informacija na web stranici Međunarodne galerije portreta Tuzla: www.galerijaportreta.ba

Kontakt:
Dženan Jusufović, direktor
Tel: 035 252 002; Mob: 061 185 733
E-mail: [email protected]

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close