Otvoren Centar za promociju arheološkog turizma na Baščaršiji

Glavni grad BiH od danas je bogatiji za jedinstveni prostor koji će doprinijeti afirmaciji kulturno – istorijskog naslijeđa BiH. Riječ je o Centru za promociju arheološkog turizma koji je otvorila neprofitna Fondacija “Arheološki park: Bosanska piramida sunca”.

Svi zaljubljenici u arheologiju uživaće u posjeti Centru na tri etaže sa 60 kvadratnih metara, koji je smješten u srcu Baščaršije, u ulici Bravadžiluk 17. Cilj mu je promocija arheološkog turizma, prvenstveno bosanskih piramida, ali i drugih značajnih arheoloških lokaliteta i fenomena u BiH.

Posjetioci Centra će svakodnevno, od 10.00 do 22.00 sati, imati priliku kupiti ili prelistati knjige posvećene fenomenu piramida u cijelom svijetu, ali i drevnim civilizacijama. Ova turistička atrakcija nudi i različite suvenire kao što su energetsko kamenje i voda iz Podzemnog lavirinta Ravne u Visokom koji se prostire ispod bosanskih piramida, DVD-ove, razglednice, različite afiše, te druge sadržaje.

Otvaranjem Centra za promociju arheološkog turizma, Fondacija ponovo čini pionirske korake u promovisanju vrijednosti i bogatstva naše zemlje, koja su, nažalost, nedovoljno iskorištena.

“Nakon devet godina od osnivanja Fondacije, osjetili smo potrebu da upravo u Sarajevu predstavimo naše radove, istraživanje bosanskih piramida u Visokom i Podzemnog lavirinta Ravne, ali i da promovišemo nekoliko drugih praistorijskih lokacija u BiH, prije svega, kamene kugle u Zavidovićima i megalitni grad Daorson kod Stoca. Fondacija će kroz ovaj centar intenzivno promovisati pomenute lokacije, arheološki turizam, ali će i obavljati komercijalne djelatnosti, pozivati turiste da posjećuju ova mjesta, a sve u želji da stranci koji dođu u našu žemlju ostanu što duže”, rekao je osnivač Fondacije Semir Osmanagić na današnjoj konferenciji za novinare povodom otvaranja Centra.

Govoreći o radu Fondacije, Osmanagić je naveo da je samo prošle godine ugostila više od 40.000 turista, zahvaljujući vlastitim naporima, te bez finansijske podrške institucija sistema na svim nivoima vlasti.

No, Fondacija će i ove godine nastaviti sa aktivnostima u promovisanju turizma. I ove godine biće organizovana radna akcija volontera “Mrav”, peta zaredom. Dosada je prijavljeno nekoliko stotina volontera iz 40-ak zemalja.

Fondacija “Arheološki park: Bosanska piramida sunca” podijelila je mišljenja naučne i svjetske javnosti o tome da li u našoj zemlji postoje piramide ili ne. Osim fenomena piramida, Fondacija znatiželjnicima iz cijelog svijeta nudi posjetu objektima koji naučno još nisu definisani i objašnjeni.

“Svijetu predstavljamo drugačiju, nepoznatu BiH, koja nema nikakve veze sa plemenskim i svim ratovima koji su protutnjali našim krajevima. Naš dolazak u srce Sarajeva najznačajniji je korak od osnivanja Fondacije”, ocijenio je predsjednik Upravnog odbora Fondacije Ahmed Bosnić, poručivši da je Centar za promociju arheološkog istraživanja projekat u interesu svih građana BiH.

Šef Odjeljenja za saradnju sa mjesnim zajednicama Općine Stari Grad Adil Aljić izrazio je zadovoljstvo što je Centar smješten u srcu Sarajeva, poručivši da će od danas prelijepa Baščaršija biti dodatno uljepšana i oplemenjena novim i specifičnim sadržajem.

“Pozivam prvenstveno građane BiH da se uvjere u ljepotu, čari i izazove pomenutih otkrića, te da svoje impresije prenose prijateljima i bližnjima”, dodao je Aljić, te organizatorima poželio mnogo poslovnog uspjeha.

Centar će upošljavati pet radnika, tako da će i Općini Stari Grad dolaziti doprinosi od Fondacije.

Treba napomenuti da će u subotu, 16. marta, za sve prijatelje i građane Sarajeva biti organizovan Dan otvorenih vrata od 10.00 do 20.00 sati.

Tom prilikom, osnivač Fondacije Semir Osmanagić će održati kratku prezentaciju o projektu i dosadašnjim istraživanjima bosanskih piramida, te razgovarati sa svim zainteresovanim i potpisivati knjige.

N.Š.

(Vijesti.ba)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close