Otvoren 25. Međunarodni sajam knjige, cijene snižene do 70 posto

U Sarajevu je danas otvoren 25. Međunarodni sajam knjige i 12. Bijenale knjige. Sajam, koji se održava u Kulturno-sportskom centru Skenderija, bit će otvoren do 22. aprila, javio je novinar agencije Anadolija.

Organizator sajma je centar Skenderija, a suorganizatori su TKD Šahinpašić i Udruženje izdavača i knjižara (UIK) Bosne i Hercegovine. Ove godine na Sajmu učestvuje oko 150 izlagača na 2.200 kvadrata izložbenog prostora.

SAJAM KNJIGE 2013

„Izlagači su dominantno iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije i Crne Gore. Po prvi put se na Sjamu predstavlja i Kulturni centar ‘Kralj Fahd’ sa svojim štandom, zatim imamo gostovanje Ministarstva kulture Republike Turske, kao i Kulturnog centra Brazila, Fondacije ‘Mula Sabra’ i drugih izlagača“, izjavio je direktor TKD Šahinpašić Ajdin Šahinpašić.

SAJAM KNJIGE 2013

On je dodao da će tokom Sjama biti organiziran veliki broj promocija, da će posjetiteljima biti ponuđen niz novih naslova pripremljenih samo za Sajam.

„Cijene će biti vrlo prihvatljive i popularne. Sniženja izloženih izdanja se kreću od osam do 70 posto, a ima ponešto za svakoga“, kazao je on.

Prozor ispunjen knjigama zaštitni je znak ovogodišnjeg, 25. Međunarodnog sajma knjiga.

SAJAM KNJIGE 2013

Kraj velikog plakata Sajma knjige, na kojem je izloženo “sve ono što dijete želi dokučiti – budućnost”, gradonačelnik Sarajeva Ivo Komšić i direktor UIK-a Ibrahim Spahić upozorili su da “nema šanse za djecu ako porez na dodanu vrijednost (PDV) ne bude ukinut i sveden na nulu za knjige”.

Gradonačelnik Sarajeva Ivo Komšić rekao je da se značaj Sajma može procijeniti i po tome što ga svake godine posjećuje sve veći broj posjetitelja.

SAJAM KNJIGE 2013

„To je veliki kulturni događaj, prije svega, ali nažalost i dalje je naše izdavaštvo u teškoj poziciji, ono zapravo podnosi sve ekonomske nevolje koje podnose svi građani ove zemlje. Situacija je teška, ali postoji mogućnost da se barem izdavaštvu olakša, jer imati jedinstvenu stopu PDV-a za sve proizvode, pa i za knjige, učila itd, to je stvarno nedopustivo“, rekao je Komšić. On je dodao da ne može biti isti PDV za jahte, alkohol, cigarete i za knjige i učila.

SAJAM KNJIGE 2013

„Zatvoren muzej i uslovi koji nisu nikakvi za nauku zahtijevaju akciju svih. Izdavači, knjižari, bibliotekari i štampari imaju potrebu da izraze svoju solidarnost sa Zemaljskim muzejom i svim kulturnim institucijama“, rekao je Ibrahim Spahić. On je dodao da se jedino u BiH čuva tvrdoglavo stopa PDV-a od 17 posto i na luksuz i na knjigu. To je tragično i sramotno, zaključio je gradonačelnik Sarajeva.

SAJAM KNJIGE 2013

Studentica Suzana Katava jedna je od prvih posjetilaca Sajma, a za agenciju Anadolija je kazala da skoro svake godine posjećuje ovu manifestaciju.

„Čitam knjige. To mi je i u sklopu fakultetskih obaveza. Svaki sajam dobro dođe“, istakla je Katava.

Sajam knjige u Sarajevu koji je jutros otvorio vrata za posjetitelje trajat će do 22. aprila.

SAJAM KNJIGE 2013

(Anadolija/dg)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close