Otvaranje svibanjske pobožnosti u Gospinom svetištu u Olovu

U marijanskom svetištu u Olovu, pedesetak kilometara sjeverno od Sarajeva, 1. svibnja održat će se tradicionalno otvaranje svibanjske pobožnosti u Vrhbosanskoj nadbiskupiji.

Ovogodišnji program hodočašća Gospi u Olovo održava se u okviru Godine vjere, a započet će u 9.30 sati pozdravom i blagoslovom hodočasnika te prigodom za sakrament ispovijedi. U 10.15 sati krenut će Marijanska procesija s čudotvornom Gospinom slikom.

Koncelebrirano Misno slavlje u 11 sati, predvodit će kardinal Vinko Puljić, nadbiskup metropolit vrhbosanski, uz koncelebraciju provincijala Bosne Srebrene fra Lovre Gavrana i drugih prisutnih svećenika.

Za sve dodatne informacije može se kontaktirati čuvara Svetišta Majke Božje u Olovu fra Iliju Božića na mobitel 061 189 159.

Svetište u Olovu jedno je od najpoznatijih i najstarijih Gospinih hodočasničkih središta u Bosni i Hercegovini. Prvi podatak, koji ukazuje na to da je olovska crkva narodno svetište, jest zabilješka u dubrovačkom ljetopisu od 10. travnja 1454. Prvotni franjevački samostan i crkva u Olovu osnovani su u 14. stoljeću i među najstarijima su u Bosni. Godine 1704. samostan i crkva su zapaljeni, a prema zapisima u kronici, počinitelj je naručen i nagrađen za svoje nedjelo. Godine 1867. izgrađena je drvena crkvica, a današnje svetište je građeno od 1930. do 1961. godine i nije sasvim završeno. (kta)


Molitva Gospi Olovskoj

O vjerna
Gospo Olovska,
Ti koja stoljećima
znadeš čekati
i s mirom u duši
dočekivati
i dobre i zle dane,
izmoli i nama
milost od Boga
da s pouzdanjem
prihvaćamo
i otpraćamo
sve dane
života svoga.
Bdij i nada mnom,
vjerna Čuvarice,
kao što bdiješ
pod stijenama
drevnoga
grada Olova.
Neka moj život,
uz Tvoju pomoć,
tiho izgara
pred licem Božjim
poput tisuća svijeća
koje stoljećima gore
oko Crnog kamena
u Tvome
olovskom svetištu.

ktabkbih.net

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close