Kultura

Otvaranje grobnice Isusa Krista prvi put u 500 godina donijelo još jedno otkriće koje je šokiralo istraživače

Niko ne zna objasniti ovaj slučaj

 

Otvaranje grobnice Isusa Krista prvi put u 500 godina donijelo još jedno otkriće koje je šokiralo istraživače 

Grobnica za koju se vjeruje da je mjesto gdje je Isus Krist položen otvorena je po prvi put u nekoliko stoljeća.

Decenijama arheolozi i teolozi su vodili debate da li je Crkva Svetog groba u Jerusalemu mjesto gdje je Isus Krist sahranjen i kasnije uskrsnuo nakon što je razapet.

Grobnica je zapečaćena u mermer kako bi se spriječile krađe.

Tokom godina ova crkva je bila toliko puna oštećena i ponovo sagrađena da mnogi stručnjaci sada smatraju da li je grobnica i premještena, piše Independent.

Podizanjem mermernog poklopca grobnice po prvi put u 500 godina, istraživači su otkrili policu gdje se mislilo da je Isusovo tijelo postavljeno, piše Mirror.

Također je otkrivena i druga siva mermerna ploča, koja je ranije bila nepoznata istraživačima, koji na sebi ima ugraviran križ, za kojeg se vjeruje da su ga isklesali križari u 12. stoljeću.

Arheolog Fredrik Hiebert, partner u cijelom projektu je kazao kako je nevjerovatna stvar kada su skinuli prvi sloj prašine i pronašli drugi komad mermera.

– Ovo je bio siv mermer, a na desnoj strani bio je upisan križ. Nismo imali pojma da se nalazi tamo – rekao je on i dodao:

– Ovo sveto mjesto je toliko puta bilo uništeno u požarima, zemljotresima i provala u proteklom stoljeću, tako da je ovo još nevjerovatnije otkriće.

 

Autor: Al. Ti. – avaz.ba

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close