Otvaranje 53. festivala MESS 28. septembra u Mostaru

Ovogodišnji 53. internacionalni teatarski festival MESS bit će otvoren 28. septembra u Mostaru izvođenjem predstave “Osvajanje sreće” režisera Harisa Pašovića, i održavat će se do 7. oktobra na pozornicama u Sarajevu, te u Goraždu i Visokom – najavljeno je danas na konferenciji za medije u Sarajevu.

Istaknuto je da će festival ugostiti oko 200 umjetnika iz 18 zemalja, a publika će vidjeti 25 predstava, dok će studenti imati priliku za usavršavanje znanja putem triju radionica i jednog master-classa.

U takmičarskoj selekciji su sve predstave koje načelno pripadaju ranije uspostavljenim kategorijama (World MESS, Mittel Europa, Future MESS, Future MESS IYMT, Balkan (Con)Text), osim predstava za djecu koje nisu takmičarskog karaktera i predstava iz programa MESS OFF.

Direktor festivala Dino Mustafić izjavio je da će predstave uglavnom biti komornijeg i intimnijeg sadržaja te da konceptualno više odgovaraju “malim scenama” kao na počecima MESS-a, a u njima će preovladavati estetski minimalizam.

“To je dobrim dijelom zbog odabira predstava, ali i zbog toga što MESS dijeli sudbinu svih kulturnih institucija i manifestacija u Bosni i Hercegovini”, potcrtao je Mustafić.

Od bh. predstava na festivalu će biti izvedene “Grebanje ili kako se ubila moja baka” u režiji Selme Spahić a u produkciji BNP Zenica, Hartefakt fonda & BITEF teatra Beograd, zatim “Koncert ptica” u režiji Aleša Kurta i produkciji Kamernog teatra 55 i “Tajna džema od malina” u režiji Selme Spahić i produkciji Sarajevskog ratnog teatra SARTR.

Centralna tema ovogodišnjeg festivala MESS bit će mogućnost ostvarenja sreće u modernom svijetu, a umjetnici će se putem predstava služiti najrazličitijim teatarskim tehnikama u problematiziranju ove i slične tematike.

Na pres-konferenciji je najavljen i prvi internacionalni festival srednjoškolskog dramskog stvaralaštva Juventa fest koji će biti održan od 17. do 22. septembra u Sarajevu.

Umjetnička direktorica festivala Jasna Diklić istakla je da je misija i vizija Juventa festa edukacija srednjoškolaca o teatarskoj umjetnosti.

“Željeli smo okupiti mlade ljude iz BiH i svijeta koji se bave teatrom da bismo omogućili razmjenu njhovog stvaralaštva i da, kroz umjetnost teatra, stvorimo pozitivni vid kompeticije među njima u obrazovnim i etičkim vrijednostima”, kazala je Diklić.

 

 

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close