Otuđeni centar moći: Članovi VSTV-a blokiraju izbor tužilaca za terorizam i rade protiv BiH

Sudija Vrhovnog suda F BiH i član Visokog sudskog i tužilačkog  vijeća Goran Nezirović, uz još nekoliko članova ovog tijela koje imenuje sudije i tužioce u našoj državi, glavni je kočničar izbora dodatnih tužilaca u Tužilaštvu BiH koji bi se bavili isključivo terorizmom, nezvanične su informacije do kojih je došla novinska agencija Patria.

Kako je to na današnjem sastanku Udarne grupe za borbu protiv terorizma potvrđeno, trenutno samo jedan !? tužilac u Tužilaštvu BiH radi na predmetima terorizma. Riječ je o Dubravku Čampari, koji je do sada podigao nekoliko optužnica, procesuirao više od 20 osoba, i sam vodi istrage protiv još 20-ak osumnjičenih.

Dodatna sredstva za upošljavanje i izbor novih tužilaca u Odsjeku za terorizam, oformljenom u junu ove godine, Vijeće ministara BiH i Parlamentarna skuština BiH obezbijedili su iz državnog budžeta još u aprilu ove godine.

Na današnjem sastanku Udarne grupe bilo je govora upravo o izboru osam dodatnih tužilaca za terorizam, ali kako su za Patriju rekli neki od članova ove grupe, sve je to na dugom štapu.

U maju ove godine, podsjećanja radi, glavni tužilac Goran Salihović istakao je da Tužilaštvu BiH u narednim mjesecima predstoji kadrovsko i tehničko jačanje Odsjeka za terorizam, koji treba biti poseban odjel u okviru Tužilaštva u kojem će raditi tužioci, istražitelji i stručno osoblje koje će raditi samo na procesuiranju predmeta terorizma. Osim ove Salihovićeve najave, konkretnih poteza nije bilo.

Iako je BiH direktno na udaru terorizma jer je još od 2001. godine članica globalne antiterorističke koalicije, prijetnje su sada sve učestalije, napadi su maltene postali naša svakodnevnica, a građani uznemireni, VSTV na čijem je čelu Milan Tegeltija nije ni pola godine od odobravanja sredstava udostojio se da završi konkursnu proceduru i imenuje tužioce za terorizam, koji su već odavno morali raditi punom parom.

Kompletnu procedure koči Goran Nezirović i njegova ekipa, iz samo njima znanih razloga. Država, odnosno državna vlast se jasno odredila i opredijelila za borbu protiv terorizma. Očigledno, VSTV-u ne odgovara da se snažnije krene u obračun sa ovom pošasti, čime se na najdirektniji način ugrožava i usložnjava sigurnosna situacija, te stvara ambijent straha.

Vrijeme je da se neko u ovoj zemlji, iako je VSTV “nezavisno tijelo”, napokon suprotstavi samovolji pojedinaca koji su se do te mjere osilili da su postali otuđeni centri moći, koji radeći za nečiji račun i u nečije ime doslovno ruše ovu državu, piše NAP.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close