Otpočelo obilježavanje 3. maja – Dana otpora agresiji

Polaganjem cvijeća na Spomen kosturnicu borcima NOAR-a i Spomen obilježje šehidima i poginulim borcima općine Visoko, otpočela je manifestacija obilježavanje 3. maja – Dana otpora agresiji. Svečani i prigodni program povodom ovog značajnog datuma, upriličen je na platou Spomen obilježja šehidima i poginulim borcima općine Visoko.

Općinska načelnica Amra Babić pozdravila je sve prisutne i održala uvodni govor u kojem je između ostalog rekla: «Danas je dan kada se sjećamo vremena u kojem smo se borili za opstanak, za golu egzistenciju, na način kada smo to najbolje znali i mogli. Danas je dan kad se sjećamo zla koje je vječita kategorija i koje na ovim nemirnim prostorima ne umire, samo se pritaji na neko vrijeme i ponovo iznenada bukne. Danas je dan kada se sjećamo odluke inata i ponosa, odluke koja je pokazala sve čudo bosanskog otpora silama koje su kanile uništiti jednu državu i jedan cijeli narod u srcu Europe krajem XX vijeka. Odluke onih koji su Bosnu nosili u srcu, koji nisu imali rezervni pasoš niti rezervnu domovinu, odluke ostati i opstati. Danas im odajemo počast. Vrijeme u kojem danas živimo, kriza koja nas je zahvatila, traže istu takvu odlučnost. Snagu da istrajemo moramo crpiti iz naših iskustava i primjera prošlosti.»

Prisutnim se obratila i predsjedavajuća Općinskog vijeća Mirela Mateša Bukva koja je zaključila da su dani otpora agresiji – dani prkosa i ponosa i da odvažnost svih koji su stali u odbranu prvih ratnih dana nisu zaboravljeni. «To su dani u kojima smo pokazali dostojanstvo, spremnost i hrabrost da stanemo u odbranu ovog prostora od znatno moćnijeg neprijatelja.»

U sklopu programa učešće su uzeli i učenici Gimnazije Visoko i Medrese «Osman ef. Redžović».

Nakon otvaranja manifestacije na Spomen obilježju šehidima i poginulim borcima, uslijedio je obilazak šehidskog mezarja na Gradskim grobljima Visoko gdje je proučen Jasin i dova, te obilazak grobova poginulih boraca Armije BiH i MUP-a BiH.

U nastavku današnjeg programa planirana je javna tribina na temu «Civilno društvo u periodu agresije» u velikoj sali Općine. Sutra, subota 4.5.2013. godine, sa početkom u 10:00 sati ispred Spomen obilježja šehidima i poginulim borcima kreće marš „Linijama odbrane grada“ koji se završava časom historije u bivšoj kasarni «Ahmet Fetahagić» u 13:00h. Manifestacija «Dani otpora agresiji» završava se sportskom takmičenjima u bivšoj kasarni «Ahmet Fetahagić» u nedjelju 5.5.2013.

visoko.gov.ba

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close