Otkriveno sve o ilegalnoj prodaji nafte i milijunima dolara zarade ”Islamske države” – SAD mogu, ali ne žele prekinuti ovaj unosan ”posao”

Prihodi ”Islamske države” od krijumčarenje nafte dosežu iznos od najmanje 1,5 milijuna dolara dnevno, što je jedan od najvažnijih izvora prihoda ove terorističke organizacije protiv koje se više od godinu dana navodno bori ”međunarodna antiteroristička koalicija” od 60 zemalja predvođena Sjedinjenim Državama, dok proteklih mjesec dana protiv nje stvarnu kampanju vode rusko zrakoplovstvo i sirijske kopnene snage potpomognute Hezbollahom i drugim savezničkim milicijama i postrojbama.

(altermainstreaminfo.com.hr)

Da ISIL itekako ima koristi od prodaje ukradene nafte, to je poznato. Međutim, stručnjaci se pitaju tko ima koristi od suradnje s tom terorističkom skupinom u kupnji tzv. ”crnog zlata”.

Područje u blizini Palmire u središnjoj Siriji je strateški važno za ”Islamsku državu”, budući da je na tom području jedno od najvećih naftnih polja u zemlji. Prodajom sirove nafte su teroristi uspjeli zaraditi milijune dolara.

Teroristička skupina je osvojila najmanje devet velikih naftnih polja u regiji.

“Islamska država je preuzela kontrolu nad većim dijelom naftne infrastrukture u Siriji. U Iraku ISIL također kontrolira značajan dio nafte, a teroristi od njene prodaje zarađuju najmanje dvije milijarde dolara godišnje”, za ruski kanal Rusija 1 je izjavio predsjednik ruskog Instituta za Bliski istok Jevgenij Satanovski.

Prema dokumentima koje je nedavno otkrio i objavio Financial Times, ugovori o kupnji se sklapaju na samom mjestu proizvodnje, gdje trgovci kupuju naftu za daljnju preprodaju.

Predsjednik Centra za strateške komunikacije, Dmitrij Abzalov, otkriva da je znatan dio ove nafte, preko 50%, sve do nedavno završavao u rukama američkih tvrtki. Zarađenim novcem, islamističke skupine kupuju vojnu opremu, minobacače i sve vrste streljiva i potrebnog oružja.

“Nafta je jedna od ključnih komponenti snage terorista. Da se koalicija na čelu sa Sjedinjenim Državama stvarno htjela riješiti terorista, na prvom mjestu bi uništila njihovu naftnu infrastrukturu. Međutim, ona to ne čini. Zašto? Zato što oni služe interesima terorista Zapada, posebno Sjedinjenih Država. Stoga, ako Washington teroriste liši glavnog izvora financiranja, oni bi mu odbili poslušnost. S druge strane, njihova poslušnost omogućuje Washingtonu da regiju drži u stanju stalne napetosti”, objasnio je direktor britanskog časopisa Politics First, Marcus Papadopoulos

Nafta kojom se financira “Islamska država” je jedan od glavnih izvora prihoda, ali se na ilegalnu prodaju odavno gleda kao na “nužno zlo”.

U citiranoj detaljnoj istrazi Financial Timesa se navodi sve o dnevnoj zaradi od 1,5 milijuna dolara, a prema izvorima iz Iraka i Washingtona, ISIL tako uprihoduje 40 do 50 milijuna dolara mjesečno.

Prosječna prodajna cijena nafte, prema nekim procjenama, iznosi 35 dolara po barelu. U nekim slučajevima, cijena pada na 10 dolara.

Najviše nafte ISIL proizvede na teritoriju kojeg kontrolira u sirijskoj pokrajini Deir Ez-Zor. U prosjeku se dnevno u određenom području proizvede oko 34 do 40 000 barela.

Od početka zračnih udara američke koalicije protiv “Islamske države” koji su počeli u kolovozu 2014. godine, dakle prije više od godinu dana, navodi se da “satelitska izviđanja i lokalni obavještajni izvori nimalo nisu pomogli u lociranju kanala kojima ISIL prodaje ukradenu naftu”.

Još više iznenađujuće što SAD nisu tražili od svojih saveznike, kao što je na primjer Turska, da zaustave krijumčarenja nafte i blokiraju glavni izvor financiranja ove terorističke organizacije.

Krajem listopada ove godine su otkriveni neki detalji o krijumčarenju nafte i vrlo dobro uhodanoj poslovnoj suradnji terorista i kupaca.

intervjuu za agenciju Sputnik, John Kiriakou, bivši časnik za protuterorizam američke Središnje obavještajne agencije (CIA), koji je također služio kao viši istraživač Odbora američkog Senata za vanjske poslove, rekao je da većinu ukradene nafte militanti “Islamske države” prodaju preko teritorija iračkog Kurdistana i Turske. On je također istaknuo da su SAD imale priliku da zaustavi ISIL u krijumčarenju nafte, ali se američke vlasti u ovom slučaju nisu htjele dovoljno potruditi.

“To je pitanje prioriteta. Američka vlada nikada nije izdvojila dovoljno resursa da intervenira u ovoj situaciji. Ostali ciljevi i zadaci su bili veći prioritet. Uvijek sam mislilo da netko s turske strane granice zarađuje puno novca na svemu ovome. Previše ljudi u ovom sudjeluje da bi sve to jednostavno prestalo. U tome službeno ne sudjeluje turska vlada, ali su sigurno uključeni korumpirani elementi u turskoj vojsci i regionalne samouprave na jugozapadu Turske”, rekao je John Kiriakou.

“Naftu uvijek preuzima netko s turske strane i zarađuje dovoljno novca iz nje. Postoji previše interesa da bi se ovo zaustavilo. Svi oni podmićuju prave ljude i netko zarađuje mnogo novca iz ovoga”, napominje Kiriakou.

U ilegalnoj trgovini naftom “Islamska država” slijedi isti uzorak kojim se koristio irački lider Sadam Husein kada je prkosio međunarodnim ekonomskim sankcijama.

“Za prodaju i prijevoz nafte se služe Turskom na način kojim je Sadam Hussein godinama prkosio sankcijama nametnutim njegovom režimu”, nastavlja bivši američki obavještajac.

Turska je američki saveznik i članica NATO saveza 60 godina, ali Kiriakou kaže da vlada u Ankari ne može spriječiti korupciju lokalnih dužnosnika u udaljenim regijama koje su omogućile tajnu trgovinu naftom.

Američka vlada ima resurse da ozbiljno smanjenje i zabranu ovog unosnog “posla”, ali se do sada nije uspjela usredotočiti na taj problem, a za to nikada nije izdvojeno ni dovoljno resursa.

Međutim, Kiriakou kaže da se prihodi “Islamska države” od nafte mogu smanjiti onog trenutka kada Washington to odluči učiniti.

Osim Sirije, najbogatija naftna polja kojima “Islamska država” može pristupiti su južno od Erbila u Iraku, a smjer prodaje nafte je na zapad preko kurdskog područja, objasnio je Kiriakou.

Dodao je da Washington treba usko surađivati s Rusijom u presijecanju tokova zarade od nafte “Islamske države”.

“Mi bi trebali raditi s Rusima i postići nagodbu o sukobu u Siriji. Imamo u osnovi iste ciljeve. Oboje se slažemo da je “Islamska država” loša ideja i oboje se želite osloboditi od nje. Ali mi s njima ne radimo na tome”, rekao je Kiriakou.

Iračko Ministarstvo nafte je za Sputnik priopćilo da Islamska država i dalje prodaje stotine tisuća barela nafte dnevno na crnom tržištu, što je uz naftu ukradenu u Siriji prilična zarada za nastavak daljnjih terorističkih aktivnosti na Bliskom istoku.

Financial Times citira i jednog od poduzetnika koji živi na teritoriju pod nadzorom takozvane “umjerene oporbe” iz Aleppa koji kaže “kako, za sada, na području kojeg nadziru ISIL i druge terorističke skupine u Siriji ne postoji manjak potražnje”.

“Svi ovdje trebaju naftu za vodu, za poljoprivredu, za bolnice i urede. Ako ostanemo bez nafte, nema života ovdje”, kaže poduzetnik koji radi u blizini Aleppa i tvrdi da “ISIL to zna i nafta je njegova dobitna karta”.

Logično je zaključiti da, ako već može, a ne želi spriječiti ilegalnu trgovinu naftom, što je jedan od najvećih izvora prihoda “Islamske države”, onda je u pravu Marcus Papadopoulos koji tvrdi da osnovna funkcija ove terorističke skupine i jest da regiju po nalogu Washingtona drži u stanju stalne napetosti, ali i da ista ta nafta treba teroristima drugih skupina koje se bore protiv vlade Bashara Al-Assada i bez nje bi se znatno smanjile njihove borbene sposobnosti.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close