Otkriven novi kompjuterski virus za špijuniranje

Kompanija za kompjutersku bezbjednost “Symantec” saopštila je da je otkrila softver “Regin”, jedan od do sada najnaprednijih programa za krađu informacija sa kompjutera. “Symantec” navodi da je program vjerovatno napravila neka država i koristila ga je šest godina protiv meta širom svijeta.

Kada se instalira na računar, softver može da snima prikaze na ekranu, krade šifre i preuzima obrisane podatke.

Stručnjaci navode da su najviše pogođeni kompjuteri u Rusiji, Saudijskoj Arabiji i Irskoj. Softver je korišten za špijuniranje državnih organizacija, preduzeća i pojedinaca, prenio je BBC.

Stručnjaci navode da stepen sofisticiranosti programa ukazuje da je riječ o alatki za cyber špijunažu koju je razvila neka država i da su za taj posao bili potrebni mjeseci, a možda i godine. Tvorci programa uložili su veliki trud da sakriju tragove svojih aktivnosti.

“Izgleda da to dolazi od neke zapadne organizacije. To je taj nivo stručnosti i dužine vremena njegovog razvoja”, izjavio je Sian John, bezbjednosni strateg “Symanteca”.

Kompanija je uporedila ovaj program sa “Stuxnetom”, kompjuterskim softverom koji su, kako se pretpostavlja, razvili SAD i Izrael da bi nanijeli štetu iranskom nuklearnom porgramu.

Taj program dizajniran je s ciljem da ošteti opremu, a “Regin” služi za sakupljanje informacija.

(Srna)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close