Otkriven misterij “Bermudskog trokuta svemira”

Službenog naziva Južnoatlantska anomalija, tačka je to u kojoj se Van Allenovi pojasevi zračenja, energetski nabijene čestice koje okružuju Zemlju, nalaze najbliže površini Zemlje.

Evropski su naučnici otkrili misterioznu zonu radijacije koja se nalazi nekoliko stotina kilometara iznad obale Brazila. Službenog naziva Južnoatlantska anomalija, tačka je to u kojoj se Van Allenovi pojasevi zračenja, energetski nabijene čestice koje okružuju Zemlju, nalaze najbliže površini Zemlje.

Ujedno je i jedno od najopasnijih područja radijacije koje je ikada otkriveno, a još ga zovu ‘bermudski trokut svemira’, piše Daily Mail.

Jedan od naučnika koji je sudjelovao u ovom otkriću je Riccardo Campana s astrofizičkog instituta iz Bologne. Kako piše dnevnik.hr, sa svojim je kolegama analizirao podatke o radijaciji u tom području uz pomoć snimaka satelita BeppoSAX, koji je bio aktivan od 1996.-2003. godine.

Otkrio je kako se upravo u donjem sloju Južnoatlantske anomalije javlja znatno niža radijacija nego u višem sloju te kako se ta anomalija kreće prema zapadu.

Trenutno je u izradi teleskop koji bi omogućio naučnicima da promotre niži dio opasnijeg dijela zone, dio koji još uvijek nije istražen u cijelosti, a pretpostavlja se kako je prolazak kroz to područje razlog i zbog kojeg su podbacili prvi Globstarovi sateliti.

Ta je zona otkrivena 50-tih godina prošlog stoljeća, a već su je tada naučnici smatrali opasnom. Tako su poznati slučajevi astronauta koji su se žalili kako se njihovi prenosni računari, kada prolaze tim područjem, sruše, dobili objašnjenje. Naime na Međunarodnu svemirsku stanicu je ugrađena dodatna zaštita kako bi se bolje nosila s tim problemom. A upravo su se nad Južnoatlantskom anomalijom događale ‘čudne’ stvari, gasila su se svjetla u letjelicama, gasili se računari, zatajivala mreža satelita…

(Vijesti.ba)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close