Kultura

Otišao je narodni tribun: Malo je riječi koje bi opisale žal zbog smrti Zdravka Grebe

U Rektoratu Univerziteta u Sarajevu danas je održana komemoracija profesoru Zdravku Grebi, koji je preminuo u utorak, 29. januara u 72. godini.Sala u sarajevskom Rektoratu bila je pemala da primi sve njegove kolege, saradnike, prijatelje, bivše studente koji su došli odati počast nezaboravnom profesoru. 

Rektor UNSA Rifat Škrijelj u svom obraćanju je poručio da žali što će buduće generacije studenata ostati uskraćene za znanje i mudrost te iskustvo koje je mlađim generacijama prenosio Zdravko Grebo.

Na komemoraciji su se obratili pravnica Jasminka Gradaščević-Sijerčić, Boro Kontić i Haris Pašović. Nadahnutim govorima prisjetili su se lika i djela čovjeka koji je bio omiljeni kolega, profesor, prijatelj…

“Nedaleko od ove sale, početkom 1970. sam kao student ušao u kabinet tadašnjeg asisenta Zdravka Grebe. Pamtim osmijeh kojim me je dočekao, a iza njega je bio poster s figurom majmuna koji drži prst na sljepoočnici, uz samo jednu riječ – THINK. Ponašao se u duhu one francuske maksime da se ne postaje pisac da bi se napisale neke stvari, već da bi se te stvari napisale na izvjestan način. Ponekad je podsticao diskusiju i otezao s poentom, samo kako bi dobio dogovore kada je vladala licemjerna šutnja. Bio je prvi i jedini u historiji Komunističke partije Jugoslavije koji je dao ostavku na članstvo u Centralnom komitetu, jer ga je bilo stid… U ratu je njegova titula profesor postala vlastita imenica”, kazao je između ostalog Kontić.

Naročito je emotivno govorio reditelj Haris Pašović.

“Bio je narodni tribun i elitni intelektualac. Ateista koji se grčevito borio za slobodu religije. Cijenili su ga i pristalice i protivnici, jer je bio konzistentan. Otišao je prijatelj, kamarad, suborac i uzor. Smrt fašizmu, profesore”, poručio je u govoru Pašović.

Pored članova porodice, komemoraciji su prisutvovali između ostalih i visoki predstavnik Valentin Inzko, Nataša Kandić, Raif Dizdarević i mnogi drugi prijatelji, kolege, saradnici.

Sahrana Zdravka Grebe obavit će se u 14:30 sati na gradskom groblju Bare.

Klix

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close