-TopSLIDEBiHKolumnePolitika

Otimanje u narativu – nisu to naši prijedlozi: Nikšić, Konaković i Forto ne mogu da stanu iza svojih ljudi, kako će iza države!?

Piše: A. Čorbo-Zećo


Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović predložio je imena ambasadora iz reda bošnjačkog naroda. Od tog momenta ne prestaje svojevrsna histerija i negodovanje, a koje nam serviraju iz šestorke, potpomognuti Miloradom Dodikom.

U javnosti ne prestaju opravdanja od lidera i stranaka u kojima nam govore da oni nisu predložili nikoga već da je to sam učinio Denis Bećirović, inače član SDP-a i Predsjedništva BiH, a na tu poziciju je stigao zahvaljujući podršci 11 stranaka, od kojih sada niti jedna ne staje u zaštitu Bećirovića, već ga proglašavaju nasljednikom SDA politike.

Bez namjere da analiziramo jesu li ta predložena imena adekvatna, u najmanju ruku bilo bi moralno stati iza kandidata, od kojih niko nije kriminaliziran ili pak na crnoj listi!? 

Jedini koji je jasno artikulirao svoj stav je Milorad Dodik, koji je otvoreno kazao da neće podržati Zlatka Lagumdžiju i Damira Arnauta za ambasadore BiH!?

Niti Nermin Nikšić, Elmedin Konaković, Edin Forto nisu stali iza ovih imena, a obrazloženje Dodika ‘ledi krv u žilama’! Oni su njemu sporni jer su radili protiv interesa Republike srpske! Naravno da pri tome nije objasnio šta konkretno, ali svakako Dodiku je najspornije da su obojica oduvijek radili za BiH. To Dodik nije rekao, i ne želim u ovom tekstu da branim Aranuta ili Lagumdžiju, o njima neka sude njihova djela, ali želim da ukažem da lideri stranaka koji će činiti vlast u narednim godinama nisu u stanju stati iza svojih kadrova, pa se pitam šta mogu učiniti za državu BiH!

Njihovi zastupnici izglasali su Marinka Čavaru, čovjeka s crne liste SAD-a koji je građane Federacije BiH držao taocima pune četiri godine, progutat će žabu i glasati i za Nenada Nešića, čija fotografija dovoljno govori za sebe. I sve to nije predsjednicima SDP-a, NS i NIP-a dovoljno da kažu Dodiku – SAD JE DOSTA.

Nešić u potkošulji

Njima je važno da njihova lična imenovanja idu po planu, dok nas uvjeravaju da je Dodik neki drugi proevropski, a on im sinoć šeretski poruči:

“Ne, šume na prostoru Rs-a pripadaju Rs-u. Sve što je na prostoru Rs-u ne pripada BiH i neće nikada pripadati BiH. Ako je ovo mjera moje promjene, vi zaključite da li se ja mijenjam ili ne mijenjam”, poručio je sinoć Dodik. 

I njemu je očito dosadilo slušati o sebi nešto što ne predstavlja činjenično stanje! 

I važno je napomenuti da transparentna trojka, šestorka ne odgovara na novinarske upite, i očito je da samo čeka danas 12 sati kada će glasati za Vijeće ministara BiH, a onda nek nam je Bog na pomoći!

Patria

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close