Osvrt na dramatičnu izvanrednu sjednicu UN Vijeća Sigurnosti – sraz između Rusije i SAD oko Ukrajine

Kasno sinoć održana je izvanredna sjednica UN Vijeća Sigurnosti po pitanju najnovije eskalacije sukoba na istoku Ukrajine. Ruski ambasador pri UN-u, Vitalij Čurkin, poručio je: “Međunarodna zajednica mora zahtijevati da Kijev zaustavi rat protiv vlastitog naroda”.

(advance.hr)

Nadalje, Čurkin ističe kako “opasne akcije vlasti u Kijevu prijete trganju delikatnog mozaika ukrajinskog društva”. Poručio je kako vlasti u Kijevu “tvrdoglavo” odbijaju slušati sve one koje ne prihvaćaju njihove “radikalne, šovinističke, rusofobne i anti-semitske snage”

“Neki, pa i neki koji se večeras nalaze ovdje, stalno traže upletenost Moskve po pitanju situacije na jugoistoku Ukrajine, ne želeći pritom vidjeti stvarne razloge ovih događaja. Prestanite s time”, poručio je Čurkin.

“Prestanite širiti bajke o tome da smo nagomilali vojnu armadu na granicama ove države, koja je spremna u svakom trenutku, u svega nekoliko sati stići sve do La Manchea. Prestanite pričati da smo poslali horde svojih agenata da koordiniraju akcije prosvjednika u Ukrajini”, rekao je.

Čurkin se također osvrnuo i na anti-rusku retoriku novih vlasti u Kijevu. “Monstruozna rusofobija koja graniči s mržnjom postala je norma u ukrajinskom parlamentu. ‘Ova bića zaslužuju samo jednu stvar – smrt’, poručila je jedna zastupnica stranke Svoboda komentirajući prosvjede na istoku zemlje. Takve stavove imaju brojni njezini brutalni kolege u stranci”, rekao je.

“Ukrajinski parlament je zaista odgovorio na krik naroda na istoku, drakonskim zakonima koji prijete dugim zatvorskim kaznama za ‘terorizam’ i ‘separatizam'”, ističe.

Za vrijeme trajanja jučerašnje sjednice UNVS-a situaciju u Ukrajini komentirala je i američka ambasadorica pri UN-u, Samantha Power. Očekivano, njeno viđenje situacije posve je drugačije – ističe kako Rusija direktno orkestrira prosvjedima na istoku zemlje. “Čuli smo kako nema ruskih trupa na istoku Ukrajine, no činjenica je kako mnogi pripadnici naoružanih jedinica koje smo vidjeli na istoku imaju neprobojne prsluke, kamuflažne uniforme, a oznake su im uklonjene”, rekla je Power.

“Znamo tko se nalazi iza ovoga. Jedini entitet na ovom prostoru koji je u stanju koordinirati ove profesionalne vojne akcije je Rusija”, istaknula je Power.

Imajući u vidu iskaze Čurkina i Power, nepristrani treći promatrač mogao bi se lako složiti s oba stava. Istina je da često umjeren i diplomatski nastup premijera Arsenija Jatsenjuka ne može u potpunosti prikriti izražene anti-ruske stavove u redovima novih, izrazito nacionalističkih, ukrajinskih vlasti.

Neki će reći kako je to očekivano nakon ruske operacija na Krimu, no u isto vrijeme je apsolutno nedopustivo jer oko 8,5 milijuna stanovnika Ukrajine su Rusi. To su činjenice. Da li su stanovnici na istoku zaista fizički ugroženi? Ako i nisu, ovakva retorika je neprihvatljiva, a mnogi se svakako osjećaju ugroženo – to nije nužno pretjerano upozoravanje Moskve.

S druge strane, pojedini detalji koje iznosi ambasadorica Power teško se mogu opovrgnuti. Nema sumnje kako su zadnje akcije na istoku Ukrajine jako dobro koordinirane, profesionalno odrađene, a naoružane skupine izgledaju kao vojnici bez službenih oznaka na uniformama – drugim riječima, izgledaju identično naoružanim skupinama koje su u munjevitoj akciji osigurale kontrolu nad cijelim Krimom.

Dakako, Rusija nikada neće javno reći da su naoružani muškarci u uniformama bez oznaka na Krimu zapravo bili ruski vojnici – možda nisu de jure, ali jesu de facto. Vrlo slične jedinice pojavile su se diljem istočne Ukrajine. U prvom valu zauzimanja zgrada lokalnih vlasti nedvojbeno su sudjelovali lokalni prosvjednici, a lokalna policija je samo okrenula glavu te na taj način izrazila odobrenje. No, kada su počele stizati specijalne snage sa zapada zemlje, u gradovima na istoku počele su se pojavljivati “pojačane” jedinice “prosvjednika”.

Još oštriji bio je ukrajinski ambasador pri UN-u, Jurij Sergejev, koji je za vrijeme jučerašnje sjednice rekao: “Rusija ne samo da je konstantno povećavala broj svojih trupa na granici nego su i poslali subverzivne skupine u ukrajinske regije kako bi destabilizirali situaciju”. Nadalje, tvrdi kako je “Rusija orkestrirala opću terorističku operaciju na istoku zemlje”.

Zatim je riječ ponovno preuzeo po drugi put Čurkin te upozorio kako “rok ističe” i kako će pregovori najavljeni za ovaj tjedan biti potkopani ako Kijev pošalje “silu na narod istočne Ukrajine”.

“Odmaknimo se od spekulacija, optužbi i traganja za ruskim fantomima koji se navodno pojavljuju diljem Ukrajine, koncentrirajmo se na ono što možemo učiniti. Poručujem Zapadnim kolegama da se moraju zaustaviti kriminalne odredbe gospodina Turčinova (op.a. privremeni predsjednik Ukrajine) koje će imati ogromne posljedice primarno na narod Ukrajine”, rekao je.

“Zašto niste teroristima proglašavali one koji su napadali policiju, pucali na njih, zadnjih mjeseci, nego ste radili skupa s njima”, rekao je Čurkin referirajući se na puč koji se desio u Kijevu ove veljače.

Nadalje, Čurkin ističe kako je Rusija od početka krize pozivala na stabilizaciju. “Zašto ste poticali krizu? Nismo mi krivi za ono što se sada događa”, rekao je.

Što Čurkin ovdje poručuje? Naravno, kao diplomatski veteran, neće reći ništa što bi se pravno moglo upotrijebiti protiv Rusije, no u suštini – između redaka – zapravo poručuje ovo: Zašto ste dali da dođe do ovoga i natjerali nas da reagiramo na ovaj način?

Ovo je ujedno i strogo upozorenje, za sve one koji znaju čitati profesionalni diplomatski žargon, Rusija zapravo poručuje kako i dalje inszitira na diplomatskom rješenju, ali je sada već spremna i na puno veće poteze. Što bi za Rusiju bilo u ovom trenutku dovoljno za de-eskalaciju? Kao prvo, pravna garancija – dakle nešto na što bi se morao obvezati ne samo Kijev, već i Washington – ukrajinske vojne neutralnosti, tj. njeno nepristupanje NATO paktu.

Dakako, tu je i pitanje federalizacije, novog ukrajinskog Ustava itd. No, ovo su sve sekundarne teme i sekundarni ruski ciljevi, primarno je pitanje zaštite vlastite nacionalne sigurnosti, a za Moskvu je NATO u Ukrajini nešto apsolutno nedopustivo.

Strateški će se Rusija pozivati na sporazum od 21. veljače, to im u ovom trenutku odgovara, no neće inzistirati na tome ako se njihovi zahtjevi udovolje i izvan konteksta tog sporazuma.

No, na jučerašnjoj sjednici Čurkin je dao i nekoliko zanimljivih izjava glede šire situacije. Osvrnuo se na činjenicu da je na Putinovo pismo europskim čelnicima prvi odgovorio Washington – kojem pismo nije bilo niti upućeno (cijelo pismo možete pročitati ovdje: Merkel: “Ozbiljno uzimamo u obzir Putinovo pismo poslano zemljama Europske Unije”).

“Čekati ćemo i vidjeti da li je ostalo išta suvereniteta unutar Europske Unije. Da li je EU u stanju nezavisno donositi odluke koje mogu ovu situaciju izvući iz krize?”, rekao je Čurkin. Ova izjava vjerojatno je i daleko važnija od svega ranije izrečenog jer u konačnici cijela ova kriza, ako je sagledamo iz globalne perspektive, nije samo borba za Ukrajinu, već i za cijelu Europu.

Nakon njega riječ ponovno preuzima Samantha Power i ponovno optužuje Rusiju za eskalaciju situacije. “Rusija misli da internet ne postoji, da ljudi neće saznati istinu”, rekla je. Koju istinu? Da se visoki američki dužnosnici u Kijevu pred početak puča sastaju s liderima neo-nacističkih stranaka? Svaki pokušaj ovakvog moraliziranja bilo od strane SAD-a ili Rusije je unaprijed osuđen na propast.

“Pro-federalizacijski prosvjedi nisu prosvjedi nego niz vojnih operacija koje provode profesionalne snage, noseći oružje, rusko oružje. Provode kompleksne vojne operacije diljem velikog broja gradova na istoku Ukrajine”, istaknula je.

U svom zaključku je poručila kako je “kredibilitet Ruske Federacije uvelike poljuljan” zbog ove situacije.

U svom trećem, i zadnjem, obraćanju UN Vijeću Sigurnosti, ruski ambasador Čurkin izrazio je nadu kako će se krvoproliće spriječiti dok još ima vremena. “Možda će američki potpredsjednik Biden uzeti telefon i nazvati Turčinovva, kao što je i često zvao Janukoviča prije 21. veljače? Neka samo nazove Turčinova i kaže mu isto što je rekao i Janukoviču – ‘Za ime Boga nemoj koristiti silu, povuci svoje snage sigurnosti iz centra Kijeva'”, poručio je Čurkin.

“I što sada? SAD će poduprijeti realizaciju ove kriminalne naredbe o uporabi oružanih snaga?”, rekao je Čurkin te poručio ambasadorici Power da kontaktira Bidena i da on odmah kontaktira Kijev umjesto da se čeka na njegov dolazak – “jer kroz već nekoliko sati situacija bi mogla postati nepovratna”.

Situacija bi zaista već kroz nekoliko sati mogla znatno eskalirati, naime, iz Kijeva su sinoć dali separatističkim snagama na istoku ultimatum da se danas do jutra predaju ili će pokrenuti protiv njih “opću anti-terorističku operaciju” u kojoj će sudjelovati i oružane snage.

Zemlja je na rubu građanskog rata već mjesecima, a sada se već naginje pred opasnom provalijom. Što će učiniti pro-ruske naoružane skupine? Što će učiniti snage koje šalje Kijev? Što će učiniti ruska vojska? Jako je puno pitanja i odgovori će se predstaviti uskoro.

Kompletna snimka: sjednica UNVS-a o Ukrajini, 13.4.2014.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close