logo
bios

Osuđenik za kriminal će provjeravati diplome

Objavljeno prije 8 mjeseci . u pon, okt 7th, 2019
OSUĐEN ZBOG KRIMINALA, A SAD PROVJERAVA DIPLOME BiH angažovala bivšeg direktora IRB-a

Savjet ministara BiH za člana Centra za informisanje i priznavanje dokumenata iz oblasti visokog obrazovanja imenovao je Bojana Golića koji je 2010. godine osuđen na četiri mjeseca zatvora

On je osuđen zbog kriminala koji je, u saradnji sa Miletom Radišićem, počinio kao direktor Investiciono – razvojne banke Republike Srpske

Srpski ministri u Savjetu ministara BiH se prave nevješti i tvrde ne znaju ništa o ovom imenovanju koje je izvršeno u avgustu.

Ministar spoljnih poslova BiH Igor Crnadak (PDP) kaže da nije bio na toj sjednici, jer je, sjeća se, imao privatnih obaveza.

“Taj dan smo imali tragediju u kabinetu. Preminuo je jedan od mojih saradnika i bio sam na sahrani. Nisam bio na toj sjednici. Znam ko je Golić, ali nisam bio tu”, kazao je Crnadak.

Ni SDS-ov ministar bezbjednosti Dragan Mektić ne zna za ovo imenovanje. U kratkoj izjavi nam je rekao da mora da provjeri o čemu se radi, kako je do imenovanja uopšte i došlo i da će se nakon toga javiti.

Ovo nije prvi put da Bojan Golić „avanzuje“ nakon odležane zatvorske kazne. On je 2012. godine imenovan za šefa Grupe za prijave i testiranje u Agenciji za državnu službu BiH. Golić se zapravo samo vratio u ADS u kojem je radio prije nego što je imenovan za direktora IRB RS.

Golića je Vlada Republike Srpske 2008. godine prvo imenovala za direktora Akcijskog fonda, a godinu dana kasnije ga je Nadzorni odbor IRB-a postavio za vršioca dužnosti direktora.

Nepunu godinu dana nakon imenovanja Golić je uhapšen zbog nesavjesnog rada u službi. Nakon tri mjeseca pritvora priznao je krivicu i bio osuđen na četiri mjeseca zatvora.

Prema sporazumu koji je potpisao sa Specijalnim tužilaštvom RS, Golić je priznao da je sredinom jula 2009. godine objavio javnu ponudu za preuzimanje koje je IRB uputio akcionarima banjalučkog društva „Medicinska elektronika“. Mjesec dana kasnije sazvao je sjednicu Uprave IRB-a na kojoj je odlučeno o kupcu 35 odsto akcija ovog preduzeća.

Golić je ovim potvrdio da je glasao, a zatim i dao ovlašćenje da se 3,3 miliona akcija „Medicinske elektronike“ proda Miletu Radišiću po cijeni od 0,0554 KM po akciji, iako je znao da je stvarna vrijednost skoro deset puta veća.

I sam Radišić je robijao zbog manipulisanja cijenama akcija „Medicinske elektronije“ i to na tri godine. I Radišić je, kao i Golić, nakon izlaska iz zatvora uspješno nastavio karijeru, pa je samo prošle godine njegova firma „Grand trade“ imala dobit od 30 miliona maraka.

Nakon što je priznao krivicu i dobio presudu, Bojan Golić je tadašnjem direktoru Agencije za državnu službu BiH Nevenu Akšamiji napisao molbu za vraćanje na staro radno mjesto i već početkom decembra 2010. godine je nastavio sa poslom državnog službenika za komisije za izbor i testiranja u ADS-u.

Capital.ba

Copyright 2016 Magazin Plus d.o.o. Sva prava zadržana.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

Programiranje: Magazin plus
Na vrh