Oštra poruka Vatikana muslimanskim čelnicima: Jasno osudite barbarstvo džihadista Islamske države

Sveta Stolica zatražila je u utorak od muslimanskih čelnika da “jasno osude” barbarstvo džihadista Islamske države (IS), ocijenivši da “ništa, a ponajmanje religija, ne može to opravdati”.

U podužoj i veoma oštroj izjavi, Papinsko vijeće za međureligijski dijalog kojim predsjedava francuski kardinal Jean-Louis Touran, nabraja “užasne zločine” džihadista Islamske države, među kojima su “gnusan zločin odsijecanja glave, raspinjanje i vješanje trupala na javnim mjestima, otmica žena i djevojaka jezidske i kršćanske manjine kao ratnog plijena, barbarski običaj spolnog sakaćenja, utjerivanje poreza, nasilničko ponašanje radi teroriziranja i slično.

Svi ti zločini su “veoma teška uvreda za čovječanstvo i za Boga”, ističe to vatikansko ministarstvo zaduženo za dijalog s islamom i s drugim religijama.

“Dramatično stanje u kojemu su kršćani, jezidi i druge vjerske i etničke zajednice koje su u Iraku brojčano male, zahtijeva da vjerski čelnici, napose muslimanski i osobe koje sudjeluju u međuvjerskom dijalogu, zauzmu jasan i odrješit stav”, dodaje isti izvor.

Sveta Stolica već dulje vrijeme žali što se neki muslimanski sugovornici ne očituju javno o protukršćanskom džihadističkom terorizmu i što daju ublažene i neodređene izjave.

“Svi moramo biti jednoglasni u nedvojbenoj osudi tih zločina”, ističe se u izjavi.

Izvor: Dnevnik.hr

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close