Kultura življenjaLifestyleVisoko

Osmanagić: Da imamo pravu promociju, Visoko bi godišnje posjećivalo pola miliona ljudi

Semir Osmanagić punih 11 godina izaziva ogromnu pažnju svjetskih medija. Da, dobro ste pročitali. Iako se čini da je sve skoro počelo, iskopavanja u Visokom traju više od jednog desetljeća. Najpoznatiji bh. istraživač tvrdi da je ovo samo početak…

Javnost u BiH je podijeljena, skeptična, ali većina se slaže u jednom – u Visokom je pronađeno nešto neobično.
Svjetski mediji godinama pišu o fenomenu, a Semir Osmanagić, osnivač Fondacije Arheološki park “Bosanska piramida Sunca”, spominje alternativnu historiju. Govori da će se stoljećima stare knjige morati mijenjati, neki mu vjeruju, a neki ne. Ipak, svi su zaintrigirani kao što je bio slučaj i sa Međugorjem.

Ekipa portala Avaz.ba je kontaktirala dr. Osmanagića. Podsjetili su ga da je prošlo čak 11 godina od početka istraživanja što je on nakon kratkog razmišljanja, sa zadovoljstvom potvrdio.

“Da, sredinom aprila 2006. godine sve je krenulo. Istina, ja sam još 2005., kao fizičko lice, vršio preliminarna istraživanja, ali sve je službeno počelo godinu dana kasnije”, započeo je Osmanagić.
Na početku su imali veliku podršku javnosti. Ipak, vremenom se skepticizam u BiH počeo širiti, odrazio se na kulturu i politiku, tako da su i investicije izostale. Već 2008. godine zabilježen je osjetan pad posjeta, ali pioniri arheologije i geologije u BiH nisu željeli odustati.

“Brojni problemi nas nisu demotivirali. Nastavili smo još jače raditi tako da smo uspjeli napraviti ogromne pomake od te 2008. godine. Tada je park posjetilo cca. 10.000 turista, a 2016. godine stiglo ih je čak 50.000. Ti podaci dovoljno govore”, priča Osmanagić.

Osmanagić naglašava da od 2010. godine nisu dobili nikavu pomoć od države tako da su primorani na samofinansiranje.

“Visoko cvjeta zbog piramida. Sada National Geographic i Discovery ne snimaju emisije isključivo o piramidama u Egiptu, nego i o onim u BiH i to je zaista veliko. Politika i kultura nas ignoriraju, ali turisti stalno pristižu. Nastavit ćemo rasti bez obzira na sve”, uvjeren je Osmanagić.

Cijela dolina Arheološkog parka “Bosanska piramida Sunca” ima površinu od nekoliko desetina kvadratnih kilometara. Neograničen potencijal skoro nikako nije iskorišten, a Osmanagić napominje da svjetski eksperti za energetske fenomene sve češće dolaze u BiH.

“Mnogi nisu svjesni kakav potencijal imamo. Na Stonehenge recimo, zbog nedostatka prostora, ulaze grupe od nekoliko desetaka turista. Mi imamo kapacitete da u parku u svakom trenutku boravi više stotina turista”, pojasnio je Osmanagić.

Pored svega toga, bh. piramide su postale tema o kojoj se raspravalja na poznatim svjetskim univerzitetima.

“Stalno smo u kontaktu s kolegama u svijetu. Konstantno dobijamo informacije da studenti u Evropi, ali i širom svijeta prave magistarske i doktorske radove upravo o bosanskim piramidama. Zbog toga smo ponosni”, istakao je Osmanagić. Osnivač Fondacije Arheološki park “Bosanska piramida Sunca” je uvjeren da bi malo bolji tretman od strane države mnogo donio bh. turizmu.
“Da imamo pravu promociju, piramide bi godišnje posjećivalo pola miliona ljudi! Ne zaboravimo da BiH ima i Međugorje. Jednostavno, nema se sluha za takve stvari. Za 20, 30 godina svi će pratiti naše korake”, zaključio je Osmanagić u razgovoru za Avaz.ba.

Ogroman skepticizam u BiH postoji, ali kako kažu u narodu, gdje ima dima ima vatre. Ko ne riskira, taj ni ne profitira – još jedna od formulacija koja se u bh. svakodnevnici stalno koristi. Možda bi se i u politici trebali češće voditi narodnim izrekama.

Avaz.ba

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close