Osmanagić: Arheološki turizam šansa za ekonomski razvoj BiH

Osnivač Fondacije Semir Osmanagić izjavio je za Fenu da zemlje kao što su Egipat, Meksiko, Peru od arheološkog turizma godišnje zarađuju milijarde dolara te da BiH može imati iste koristi s Bosanskom dolinom piramida.

U sklopu obilježavanja Dana arheološkog turizma gosti iz Bugarske, Hrvatske, Mađarske, Slovenije, Holandije posjetili su podzemni labirint Ravne, misterioznu mrežu tunela te Bosansku piramidu Sunca.

Osmanagić je naglasio i da je prvih dana maja u obilazak piramida stiglo nekoliko hiljada ljudi iz zemalja širom svijeta.

– Posjetioci iz Bugarske, Italije, Mađarske, Hrvatske, Slovenije, Velike Britanije i SAD- a došli su u posjet Bosanskim piramidama da nam pruže podršku i da se skupa radujemo našim uspjesima – dodao je Osmanagić.

Obilježavanje Dana arheološkog turizma ove godine je organizovano prvi put, a planirano je i narednih godina da bi BiH  svijetu bila prikazana kao zemlja turizma, kulturnog naslijeđa i arheologije.

Također, jedan od ciljeva Fondacije jest u BiH dovesti turiste koji bi osim piramida posjetili sva ona vrijedna mjesta koja BiH posjeduje te u posjeti ostajali nekoliko dana.

Fena

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close