OSCE u BiH: Jezik bošnjačkog naroda je bosanski

Ambasador Jonathan Moore, šef Misije OSCE-a u BiH: Jezik bošnjačkog naroda je bosanski

Nadamo se da ćemo vidjeti kraj segregacije i odvojenih škola, te da će sva djeca krenuti u iste razrede, izjavio je u intervjuu za Oslobođenje Ambasador Jonathan Moore, šef Misije OSCE-a u BiH

Očekujete li da će uskoro biti riješen problem bosanskog jezika u školama u Republici Srpskoj?

– Zahvaljujući velikoj mreži terenskih kancelarija širom BiH, pratimo situaciju u obrazovnom sistemu u Republici Srpskoj, Federaciji BiH i u Brčko distriktu. Za nas je to veliki prioritet, kao i za druge pripadnike međunarodne zajednice. Tu je pitanje i kvaliteta obrazovanja na kraju krajeva. Djeca u Bosni i Hercegovini moraju imati i najbolje rezultate i talente kako bi uspjela na međunarodnom nivou i u BiH. Kvalitet bi morao biti najveći prioritet za sve nas, za roditelje, za nastavnike i za političare. Nažalost, ima i puno drugih pitanja u sferi obrazovanja i meni je posebno žao da je ovo novo pitanje nastavnog jezika u školama u RS-u otvoreno na početku školske godine.

Dugogodišnja je praksa da je bosanski jezik u upotrebi u školama i u Federaciji i u Republici Srpskoj, i u Srebrenici i u drugim opštinama RS-a. Mi smo ne samo pratili to pitanje nego smo bili i u direktnom kontaktu sa zvaničnicima u Vladi RS-a, sa načelnicima, ministrima, premijerkom Cvijanović. Naš stav je jasan – mi mislimo da je potrebno pratiti postojeću praksu da je jezik bošnjačkog naroda bosanski.

Čuo sam razne izvještaje o situaciji u školama u Srebrenici i čini mi se da je riješeno na pozitivan način. Važno je da je isto pitanje riješeno ne samo u Srebrenici nego i u Zvorniku. Mislim da bi se ista formula mogla koristiti i u Konjević-Polju i u Vrbanjcima. Važno je ne samo da djeca idu u školu nego se nadamo da ćemo vidjeti kraj segregacije i odvojenih škola, te da će sva djeca krenuti u iste razrede. U ime toga je bitno pratiti postojeću praksu bosanskog jezika.

• Nedavno ste izjavili da obrazovanje u BiH ima pažnju Misije OSCE-a u BiH i šire međunarodne zajednice. Kako ocjenjujete obrazovni sistem u BiH? Šta bi trebalo uraditi da on bude još bolji?
– Najveći prioritet društva mora da bude kvalitet obrazovanja i to kakvi se rezultati postižu. Moramo se truditi da postignemo najviše standarde u obrazovanju kako bi djeca iz BiH bila konkurenta djeci iz drugih zemalja na univerzitetima i u Münchenu i Beču, ne samo u Sarajevu, Mostaru, Banjoj Luci, Zagrebu i Beogradu nego svugdje na svijetu. To treba da bude prioritet. Moramo govoriti ne samo o političkim pitanjima nego o kvalitetu. To i jeste namjera ministara obrazovanja kantona i entiteta i ministra civilnih poslova BiH. Nadamo se da će Konferencija ministara obrazovanja u oktobru govoriti o kvalitetu obrazovanja. Ali, nažalost, mi smo još daleko od konkretnih rezultata.

Cijeli intervju pročitajte u današnjem printanom izdanju Oslobođenja.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close