Osam nevjerovatnih stvari koje izvodi ljudsko tijelo

Jeste li ikad osjetili nelagodu u ​​zglobovima prije oluje? Iskusili ste naglu migrenu tokom hladnog talasa? Da li vas miris parfema vraća u prošlost? Tijelo nas može iznenaditi na spektakularne i naizgled neobjašnjive načine.

1. Bolni zglobovi mogu predvidjeti vrijeme

Vremenska prognoza na temelju boli u zglobovima prije kiše nije bapska priča. Kod dolaska oluje dolazi do atmosferskog pada pritiska. U zglobovima, tj. senzornim završecima živaca registruje se relativni porast u pritisku fluida, što rezultira povećanjem boli. Bolno, ali barem znate kada ne treba da napuštate kuću bez kišobrana.

2. Zbog ekstremnih hladnoća možete privremeno oslijepeti

Svi drhte kad im je hladno, ali na zaista opasno niske temperature upozoravaju nas oči. Znak ekstremne hladnoće, tj. hipotermije je stiskanje krvnih žila u očima. Tijelo na takav način štedi energiju. A to može dovesti do privremenog sljepila.

3. Otkucaji srca mogu predvidjeti budućnost

Vaše srce ne zna kad ćete se vjenčati, ali neke studije ukazuju na to da srce ipak može predvidjeti određene događaje. Istraživači sa više američkih Univerziteta su upravo to dokazali. Volonterima su pokazali niz slika i promatrali njihove reakcije. Neke slike su bile emocionalno neutralne, druge su trebale da izazovu uzbuđenost. Naučnici su otkrili da srce ubrzava otkucaje čak 10 sekundi prije prezentacije uzbudljive slike. Na neki način naše tijelo može osjetiti kad se sprema nešto uzbudljivo i uznemirujuće, pa srce počne ubrzano da kuca.

4. Vagina pokazuje znakove seksualnog uzbuđenja prije nego ga mozak registruje

Čovjek bi pomislio da će znati kad je uzbuđen, ali jedna studija kaže suprotno. Naučnici su pokazivali ženama erotski film te specijalnim uređajima pratili vlaženje vagine. Do pripreme vagine za seksualni odnos redovno je dolazilo prije nego su žene postale toga svesne. Dr. Ivon Fulbrajt smatra da je to i dokaz da muškarci nisu vizualniji po pitanju seksualnosti nego žene.

5. Zjenice mogu otkriti kad ste zaljubljeni

Ako ne želite da otkrijete svoju tajnu ljubav, klonite se gledanja u oči. Barem kad je on/ona u blizini. Kada vas neko privlači, zjenice imaju tendenciju da se šire. Ova pojava nastaje zahvaljujući simpatičkom nervnom sistemu, koji kontroliše dilataciju. Do efekta razrogačenih očiju dolazi i ako gledate estetski privlačne stvari, od primamljivog deserta do fantastičnih zalazaka sunca.

6. Miris vas može odvesti u prošlost

Marija Larson, profesorica psihologije na Univerzitetu u Stokholmu, osjećaj mirisa opisuje kao “čaroban vremenski stroj”. U mozgu se mirisni korteks nalazi u limbičkom sastavu, skladištu za uspomene. Mirisi, sećanja i osećaji tako su duboko isprepleteni da vas miris parfema vaše pokojne bake može podstaći da pustite suzu.

7. Probavni sistem može vam dati supermoći

Kad je mozak putem simpatičkog nervnog sistema upozoren na opasnost, ispušta se jako puno adrenalina, što ubrzava otkucaje srca, ubrzava disanje, proširuje zjenice i, što je najvažnije, gasi se ​​probavni sistem. Ovo omogućuje stezanje mišića i nevjerovatnu snagu. Probavni sistem ne može pozajmiti svoju energiju drugim tjelesnim procesima trajno, ali u trenucima očaja sve funkcioniše čudesno.

8. Migrene mogu ukazivati ​​na velike promjene temperature

Vremenske promejne mogu izazvati neravnotežu u hemijskim spojevima u mozgu, uključujući i serotonin, koji može podstaći migrenu. U slučajevima kad je posebno hladno ili vjetrovito, ljekari preporučuju boravak u zatvorenom prostoru.

Izvor: magazin net

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close