Osam kandidata porijeklom iz BiH se danas bori za ulazak u Evropski parlament

Na izborima za Evropski parlament koji se održavaju danas, odnosno na listama, je i nekoliko kandidata porijeklom iz naše zemlje. Svi oni žive u različitim zemljama Evropske unije i nadaju se da će im građani “druge domovine” dati svoje povjerenje.

Među onima koji su se našli na listama za Evropski parlament i koji će danas biti birani su i kandidatkinja HDZ-ove liste Željana Zovko, bivša ambasadorica BiH i sadašnja savjetnica predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Vjekoslava Bevande.

Među njima je i Ademir Žilić, student iz Švedske koji je rođen u BiH. On je kandidat u ime švedskih liberala. Rođen 1989. godine u Doboju, a do rata je živio u Modriči. Apsolvent je na Linköping fakultetu, na magistarskom programu “International and European Relations”.

Alvin Bijedić, porijeklom iz BiH, ima samo 22 godine i kandidat je za Europski parlament iz Austrije. Njega je kandidovala Austrijska narodnjačka stranka. Student je na “Karl-Franzens“ u Grazu.

Faila Pašić-Bišić je kandidatkinja iz Slovenije. Samostalna je kandidatkinja, odnosno iza nje ne stoji niti jedna stranka. Ono što se često spominjalo vezano za nju je to da je prva Bošnjakinja s hidžabom koja je na listi za Evropski parlament. Pašić-Bišić je rođena u Sloveniji, a njeni roditelji su iz Sanskog Mosta. Tamošnjoj javnosti je poznata kao veliki humanitarac, za šta je dobila i brojna priznanja.

Jasenko Selimović je jedan od poznatijih među njima, ali i u Švedskoj. On je istaknuti član Liberalne partije Švedske. Porijeklom je iz Sarajeva. Naša javnost ga je već imala priliku dobro upoznati kroz istupe u ovdašnjim medijima. Od 2010. godine obavlja dužnost sekretara ministra za integracije Švedske. Također je istaknuti kulturni radnik u toj zemlji. Obavljao je niz dužnosti u rukovođenju tamošnjim pozorišnim kućama, a dobio je važna priznanja i nagrade za svoj rad.

Neira Kalkan je Sarajka koja živi u Holandiji. Jako dobro je već upućena u rad Evropskog parlamenta, budući da je savjetnica aktuelne zastupnice Emine Bozkurt, a u vezi sa pitanjima koja se odnose na BiH. Rođena je u Sarajevu.

Emina Hadžić je još jedna kandidatkinja iz Slovenije. Ona je na slovenskoj Državljanskoj listi. Roditelji su joj porijeklom iz Prnjavora, a ona je rođena u Ljubljani. Direktorica je humanitarne organizacije “Zavod Krog iz Slovenije”.

Mirza Šabić je jedini Bošnjak na lisiti od 275 kandidata iz Hrvatske. Porijeklom je iz BiH, živi u Zagrebu, gdje je uspješan privrednik. Nalazi se na listi “Partnerstvo hrvatskog centra” koju čine Nacionalni forum, HSLS, PGS i Lista za Rijeku.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close