ORI „Budi mi prijatelj“: Obilježavanje Đurđevdana Visoko 2013

Udruženje građana Omladniska romska inicijatica „Budi mi prijatelj“ planira da 05.05.2013. godine sa početkom u 14:30 sati kada Romi tradicionalno obilježavaju Đurdevdan upriliči druženje u mjestu CARICA za Rome i njihove komišije, da zajedno proslavimo dolazak proljeća.
U Visokom je tradicija da dan prije Đurđevdana svi Romi idu u naselje Carica gdje se nalazi prirodni izvor vode okružen prirodom i potokom koji protječe kroz to mjesto. Tog dana svi koji dođu u Caricu od kuće ponesu onoliko crvenih krpica koliko članova u porodici imaju, kao i prazne boce ili kante za vodu. Crvene krpice vežu se za grane drveta drena i za svaku krpicu se izgovara: “Ostavljam bolest, uzimam zdravlje“.
Romi u Visokom vjeruju da to donosi zdravlje porodici. Nakon ovog, pristupa se drugom obredu u kojem se beru male grančice drveta drena i toči se voda sa izvora. Navečer se u romskoj mahali pali logorska vatra gdje se okupe i stari i mladi i uz muziku dočekuju Đurđevdan. Ko prvi ustane na uranak uzima grančice drena i laganim udaranjem budi ostale članove tako što govori: “Zdrav bio ko drenovina“, a zatim se kuhaju i boje jaja. Đurđevdan je praznik specifičan za visočke Rome iako ga u Visokom slave i drugi narodi. Slavilo se i prije rata, mada je prije običaj bio da se petog maja na mjestu gdje se bere dren i vežu krpice napravi i teferič na kojem se jelo, pilo i veselilo.
Ono što UG ORIV „Budi mi prijatelj“ Visoko planira za 5. Maj dan uoči Đurđevdana uradi jeste malo okupljanje, gdje ćemo zajedno sa nasim volonterima počastite sve prisutne a posebno ćemo obradovati djecu podjelom sladoleda i sokića te skuhanih jaja na tradicionalni način.
Ovom prilikom vas pozivamo da uveličate ovaj događaj!

S poštovanjem,

Predsjednica Udruzenja
Halilović Melina

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close