-TopSLIDEKultura življenjaLifestyleShowbiz

Organizirana kriminalna grupacija godinama pljačkala autore

Povodom izbora članova Vijeća RAK-a BiH oglasila se i bh. rediteljica. Jasmila Žbanić. Njenu reakciju prenosimo u cijelosti.

“Ovim putem želim izraziti podršku filmskim autorima i autoricama koji upravo imaju novinarsku konferenciju u Parlamentu BIH povodom izbora članova Vijeća Regulatorne agencije za komunikacije BiH:

Organizirana kriminalna grupacija je godinama pljačkala autore, uz pomoć osuđenog kriminalca na čelu Instituta za intelektualno vlasništvo, koji je omogućavao nečasne radnje i nesprovođenje sudskih presuda.

Ovih dana se sprema odluka kojom ista osoba koja radi na štetu autora, treba biti izabrana za člana Vijeća RAK-a. Time se omogućava nova višemilionska pljačka. Zloupotrebe su dokumentovane kroz sudske presude zbog nezakonitih odluka Instituta!

Isti čovjek se postavlja na čelo Filmske fondacije, čime on dobija moć da kontroliše i ucjenjuje filmske autore odlučujući o raspodjeli sredstava za filmske projekte.

Mi, autori koji doprinosimo promociji i boljitku ove države, zahtijevamo da se Antoniju Beusu i Josipu Merdži ne ukaže povjerenje ni za jednu javnu funkciju u ovoj zemlji!

Molim novinare da posvete vrijeme ovom problemu jer ne radi se ovdje samo o filmadžijama nego o zloupotrebi državne i federalne strukture, koja parama autora finansira svoje privatne i stranačke potrebe.”

(Vijesti.ba)

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close