Optužba i protiv Moody'sa?

Dionice bonitetske agencije Moody's potonule su zbog spekulacija o federalnoj tužbi zbog pogrešne procjene rejtinga koje su djelimično odgovorne za izbijanje finansijske krize 2008. godine.

Ministarstvo pravosuđa, ali i nekoliko američkih saveznih država razmatra tužbu protiv Moodisa, javlja Reuters.

Izvršni direktor Raymond Mcdaniel rekao je da nema nikakvih saznanja da Ministarstvo pravosuđa priprema tužbu protiv agencije kojoj je na čelu.

Moody's je već suočen sa optužbama za prevaru od privatnih investitora kao što su Komercijalna banka Abu Dabija, King County i ostalih koji su je tužili zbog gubitaka u investicionoj kompaniji Cheyne.

I agencije Standard & Poor's i Fitch bile su optimistične uoči samog “sloma” tržišta. U trenutku sloma mnogi sporni papiri procijenjeni su najboljom mogućom ocjenom.

Vodeće agencije su pogrešno procijenile stabilnost američkog hipotekarnog tržišta, što je mnoge ulagače odvelo u propast.

Ishodu cijelog procesa mogao bi doprinijeti i zaključak koga je nakon rasprave o posljedicama finansijske krize donio američki Kongres prema kome se bonitetske agencije proglašavaju saodgovornima za “finansijsku katastrofu”.

Oslobođenje

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close