BiHPolitika

Opšti kolektivni ugovor za FBiH ide na ocjenu ustavnosti

Fadil Novalić, premijer Vlade Federacije BiH, najavio je da će opšti kolektivni ugovor o radu za teritorij Federacije BiH biti proslijeđen Ustavnom sudu FBiH na ocjenu ustavnosti, javlja Anadolu Agency (AA).
Novalić je istakao da je Vlada FBiH dostavila socijalno-ekonomskim partnerima sugestije i primjedbe na opšti kolektivni ugovor da bi se zadovoljio minimum uslova. Prema njegovim riječima, do danas Vlada nije informisana da li su njeni prijedlozi prihvaćeni, iako je održano nekoliko sastanaka.

„Nisu nam jasne namjere Sindikata i Udruženja poslodavaca, jer smo detaljno analizirajući 33. člana kolektivnog ugovora zaključili da su naši socijalno-ekonomski parneri izašli iz okvira zakonitosti. Prije svega, tu mislimo iz okvira Zakona o radu. Prijedlog opšteg kolektivnog ugovora nije usklađen sa ciljevima reformske agende, a nju su potpisali svi i njena sprovedba je obaveza za sve. Ustanovili smo da neki dijelovi ugovora ugrožavaju sprovođenje nužnih reformi i predstavljaju opstrukciju zagrijavanju ekonomije u FBiH“, kazao je Novalić.

On je kazao da prijedlog opšteg kolektivnog ugovora, koji su usaglasili sindikat i poslodavci, predstavlja značajno opterećenje za veći dio privrede, rekavši kako pod tim podrazumijeva predviđeno povećanje minimalne plate za 12,6 posto.

„Napomenuo bih da u ekonomskoj praksi svako povećanje minimalca za više od tri posto je društveno opasno. Osim toga, to je opasnost i za budžete u FBiH. Spoznavši da su određeni prijedlozi sadržani u tekstu opšteg kolektivnog ugovora u mogućoj suprotnosti sa Ustavom FBiH, na današnjoj sjednici Vlade donijeli smo odluku da dopremijer FBiH u skladu sa svojim ovlastima prijedlog ovog dokumenta uputi na ocjenu ustavnosti. Neka Ustavni sud odluči da li je prijedlog u skladu sa Ustavom“, rekao je Novalić.

On je ustvrdio kako je Vlada učinila sve kako bi se dogovorila sa socijalno-ekonomskim partnerima, ali da je, nažalost, rezultat izostao. Po njemu, kolektivni ugovor sa trenutnim sadržajem je štetan i rezultirao bi negativnim posljedicama po makroekonomska kretanja u FBiH.

„Ugovor u nekim članovima direktno zadire u izvorne nadležnosti Federacije BiH. Bili bismo jedina država u kojoj minimalnu platu određuju dva udruženja građana, a to je izrazita ovlast FBiH. Neki prijedlozi bi imali posljedice za mikro i mala preduzeća, a 85 posto naših prihoda dolazi od njih. Našu ekonomiju hrane mikro i mala preduzeća. Sve to bi izazvalo dodatno opterećenje na budžet, jer su određeni budžetski transferi vezani za minimalnu platu“, tvrdi Novalić.

Vlada FBiH je najavila da će učiniti sve da zaštiti budžete koji omogućavaju isplatu invalidnina, penzija i poticaja, te da će nastaviti raditi na provođenju reformi koje vode ka ubrzanom ekonomskom rastu.

Na sjednici održanoj prije dva dana, Vlada FBiH je po osnovu prava nadzora ukinula rješenje o reprezentativnosti Udruženja poslodovaca. Ovo je učinjeno zato što je utvrđeno da je pri donošenju rješenja narušeno materijlno pravo. Udruženje poslodavaca od resornog ministarstva može ponovo zatrašiti rješenje o reprezentativnosti, ali uz potpunu dokumentaciju.

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close