-TopSLIDEBiHPolitika

Opozicija i međunarodni izaslanici bez konkretnog rješenja za novi izborni zakon BiH

Lideri opozicije u Federaciji Bosne i Hercegovine (FBiH) su danas prvi put imali priliku da čuju konkretne prijedloge za izmjene Izbornog zakona u BiH, izjavio je nakon sastanka opozicije u FBiH s izaslanicima Evropske unije i Sjedinjenih Američkih Država, Angelinom Eichhorst i Matthewom Palmerom, lider Socijaldemokratske partije (SDP) BiH Nermin Nikšić.

“Odmah da kažem da na stolu nije nikakvo rješenje, ali se pričalo o tome da se izjasnimo jesmo li spremni biti dio priče kako bi se riješila tri važna pitanja. Mi smo se o tome svakako izjašnjavali… Naravno da smo spremni učestvovati u razgovorima da bismo došli do rješenja, mada i mi među nama imamo različite prijedloge”, rekao je Nikšić, prenijela je Fena.

Naveo je da razgovori s međunarodnom zajednicom i Strankom demokratske akcije (SDA) i Hrvatskom demokratskom zajednicom (HDZ) BiH idu u smjeru direktnog izbora i ukidanja etničkog prefiksa.

“Na stolu je direktan izbor članova Predsjedništva i ukidanje etničkog prefiksa članova Predsjedništva BiH, kao i kod izbora delegata državnog Doma naroda Parlamenta”, rekao je Nikšić.

Naglasio je da SDP BiH ne može podržati dvije izborne jedinice (prijedlog HDZ-a BiH), ali da će se izjasniti o svim prijedlozima koji budu na stolu.

Lider Stranke za bolju budućnost (SBB) Fahrudin Radončić rekao je da su današnji razgovori bili veoma otvoreni i da su svi rekli šta misle.

“Jasno, treba reći da je otpao indirektan izbor članova Predsjedništva i da se radi na nekim idejama gdje bi se brisali etnički prefiksi”, rekao je Radončić.

Dodao je da je odgovornost opozicije da pomogne da dođe do rješenja i da to ne koristi u neku vrstu predizborne kampanje.

Govoreći o kritikama koje su se u javnosti čule na račun američkog izaslanika Matthewa Palmera, rekao je da je Palmer “dobronamjerni medijator koji ne favorizira nijednu stranu”.

Predsjednik Naroda i pravde (NiP) Elmedin Konaković je naglasio da su “moguće izmjene Izbornog zakona prema kojima bi se moglo desiti da npr. Željko Komšić i Dragan Čović budu izabrani za članove Predsjedništva Bosne i Hercegovine”.

Ukazao je zašto smatra da je važno mišljenje opozicionih stranaka, među kojima je i NiP.

“Situacija je atipična, ali raditi se mora. Čini se da su razgovori dinamizirani. U eventualnim dijelovima izmjene Ustava BiH mora učestvovati opozicija”, ocijenio je Konaković, prenijela je Fena.

Prema Konakovićevim riječima, “iz izjava predsjednika SDA Bakira Izetbegovića ne može se ništa saznati, jer svakih 15 dana mijenja mišljenje”.

Ponovio je da opozicija, kako je izjavio, “bezrezervno podržava brisanje etničkog prefiksa i da u tome opozicija treba učestvovati”.

Kao nemoguće je naglasio to da se u entitetima Federaciji BiH i Republici Srpskoj na različite načine biraju članovi Predsjedništva BiH, tj. da su asimetrična rješenja nemoguća.

“Možda ima nekih pomaka, iskristalisano je šta je nemoguće, a čini se da su asimetrična rješenja nerealna. To je moj lični dojam. U međunarodnoj zajednici su vješti pregovarači, posebno Matthew Palmer. Bliže smo konceptu direktnog izbora članova Predsjedništva”, podcrtao je Konaković, prenijela je Fena.

RSE

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close