BiHPrivreda

Oporavlja se Preventova tvornica u Žepču pogođena aferom sa VW-om

Nekadašnja kompanija Car Trim u Žepču, a sada Prevent specials doo smanjila je automotiv program i preorijentisala se na proizvodnju drugih proizvoda kao što su presvlake za kancelarijske i “gejmerske” stolice, koferi, sjedalice i drugo. ​
Godine 2016 Prevent grupacija je kupila njemačku kompaniju Car Trim sa svim njihovim poslovnicama u Evropi, pa tako i u Žepču.
Car Trim je, međutim, bio u središtu afere Preventa sa Volkwsagenom i jedna od dvije Preventove tvornice koje su obustavile isporuku autodijelova njemačkom gigantu, (druga je ES ES Automobilguss), usljed čega je Prevent pretrpio štete.

Car trim doo Žepče je radeći za VW grupaciju brojao 1.000 uposlenih, a sada njegov nasljednik Prevent specials ima 250 radnika.

U automotiv programu trenutno rade samo presvlake za rukohvate u automobilima za VW i Land Rover, ali je portfolio klijenata komanija povećala u drugim segmentima tako da danas, pored Volksvagena i Land Rovera, proizvode presvlake za kancelarijske i “gejmerske” stolice za njemačku firmu Interstuhl, putne kofere za italijanski kompaniju Bric’s, dječje ležaljke i sjedalice za njemačku kompaniju Hofbrucker, sjedalice i naslone za baštenski namještaj za jednog od najvećih proizvođače – holandsku kompaniju Keter, te presvlake za traktorska sjedala za kompaniju Gramer u čijem portfoliju je i poznati brand traktora John Deere.

Dobrom organizacijom, ali i poštivanjem sigurnosnih mjera uspjeli su prebroditi period korona virusa u prošloj godini,. U ovoj je već primjetan oporavak i čak su povećali broj uposlenih za oko 50 radnika, rečeno je prilikom posjete predstavnika Vanjskotrgovinske komore BiH ovoj kompaniji.

Indikator

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close