Općinski načelnici rekli ne predloženom Zakonu o šumama

Načelnici općina Bosanski Petrovac, Konjic, Kladanj, Olovo odbacili su ponuđeni prednacrt Zakona o Šumama FBiH koji je ponudila radna grupa Vlade FBiH.

Ponuđeni prednacrt Zakona o šumama FBiH nije poštovao presude Ustavnog suda FBiH o pravima lokalnih zajednica, i kao takva neprihvatljiv je za općine, istaknuli su načelnici ove četiri općine na prije nekoliko dana održanom radnom sastanku.

“Ovaj zakon je nepovoljni od prijašnjih zakona, naknade za korištenje šumskog bogatstava, koje je prirodni resurs lokalne zajednice, za općine će biti manje, a obračun je s panja, a ne od ukupnog prometa, tako da će se samo za jedan dio posječenih stabala plaćati naknada, a za drugi ne. Mi to nećemo prihvatiti, kao ni ostale odredbe koje minimiziraju nadležnosti lokalne zajednice, što je za nas neprihvatljivo”, rekao je načelnik Općine Bosanski Petrovac Zlatko Hujić.

Oćine su ponuđenim prednacrtom Zakona isključene iz upravljana šumom, Federacija bi prigrabila vlasništvo nad šumskim zemljištem, a kantoni bi preko šumsko-privrednih društva vršili eksploataciju, a lokalne zajednice bi bile zaobiđene, što je neprihvatljivo, u svako slučaju, navode načelnici.

Općina Bosanski Petrovac, Konjic, Olovo i Kladanj, su općine koje posjeduju najveće površine šume, iz kojih se vrši najveća eksploatacija šume.

“Mi više ne možemo obuzdavati gnjev naroda u Bosanskom Petrovcu, ako se nastavi ovakva politika otimanja od općina, pitanje je samo kada će – a ne da li će se, desiti bunt naroda i izlazak na ulicu, što niko ne želi”, rekao je  Hujić.

Federalni zakon o šumama pao je na Ustavnom sudu FBiH, još 2009. godine, sa obavezom da se morao uskladiti u roku od 6 mjeseci. Nakon šest godina Zakon o šumama još nije donesen.

Akta.ba

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close