Općinska vlast iskazala podršku razvoju i napretku Fojnice

U općini Fojnica potpisan je Ugovor između Općine Fojnica i Franjevačkog samostana Duha Svetoga u Fojnici ta su uručene Odluke o privremenom vraćanju imovine Medžlisu Islamske zajednice Fojnica i Hrvatskom katoličko-prosvjetnom društvu „Rodoljub“ Fojnica.

Potpisanim Ugovorom između Općine Fojnica i Franjevačkog samostana najavljene su aktivnosti koje proizilaze iz planova budućeg razvoja Fojnice.

U prvom redu potpisanim Ugovorom se rješava lokacija za izgradnju autobuske stanice u Fojnici koja je potencijalno predmet restitucije u korist Franjevačkog samostana. Ovim Ugovorom Franjevački samostan je saglasan da se na toj lokaciji gradi autobuska stanica kao i drugi infrastrukturni objekti koji su bitni za razvoj Općine. S druge strane Općina Fojnica se obavezuje da će u cilju poboljšanja prilaza Samostanu napraviti novi pristupni put te izvršiti rekonstrukciju postojećeg puta.

Također, Ugovorom se pored ostalog, ugovorne strane obavezuju da će u cilju kvalitetnijeg funkcionisanja Muzeja koji se nalazi u sklopu Franjevačkog samostana ubuduće zajedničkim snagama raditi na poboljšanju uslova rada Muzeja i to na način da se osnuje Javna ustanova „Muzej“ a sve to zbog adekvatnijeg izlaganja muzejske postavke i njene dostupnosti široj javnosti.

Ugovor su potpisali načelnik općine Fojnica Salkan Merdžanić i gvardijan Franjevačkog Samostana Duha Svetoga fra Nikica Vujica.

Salkan Merdžanić, načelnik Općine Fojnica „Smatram da je ovo važan dan za Fojnicu jer se ovim stvara harmonizacija odnosa naroda koji žive u Fojnici a time se ujedno stvaraju predpostavke za normalniju i bolju budućnost naših sugrađana”.

Fra Nikica Vujica se zahvalio načelniku Salkanu Merdžaniću i općinskoj vlasti koja nastoji pomoći Franjevačkom samostanu a potpisivanje jednog ovakvog Ugovora je zasigurno dobar pokazatelj za to. Osim toga, ističe fra Nikica da, kada je u pitanju suživot u Fojnici treba raditi na tome da djeca svih nacionalnosti idu zajedno u školu a da se ne odvajaju kao što je to sada slučaj.

Nakon potpisivanja Ugovora između Općine i Franjevačkog samostana upriličeno je i uručenje Odluke o privremenom vraćanju vakufske imovine, poslovne zgrade Medžlisu Islamske zajednice Fojnica. Inače, pravo raspolaganja ovom zgradom do sada je imala općina Fojnica, još od Zakona o nacionalizaciji najamnih zgrada i građevinskog zemljišta kada je i oduzeta izvornom vlasniku.
Predsjednik Medžlisa Islamske zajednice Fojnica Meša Ramiz je rekao kako je čast svjedočiti povratu davno oduzete imovine i da je to sigurno početak za bolje sutra.

Isto tako, uručena je Odluka o privremenom vraćanju imovine, zgrade za kulturu i obrazovanje Hrvatskom katolničko-prosvjetnom društvu „Rodoljub“ koja je njima također bila oduzeta navedenim Zakonom. U Odlukama stoji da Općina Fojnica navedenu oduzetu imovinu vraća izvornim vlasnicima do donošenja Zakona o restituciji. Predsjednica HKPD „Rodoljub“ Fojnica Viktorija Kaurinović je iskazala zahvalnost općinskoj vlasti na ovakvoj Odluci te je rekla kako je ovo za Fojnicu i njene građane korak naprijed. Predsjedavajući OV Fojnica Bogomir Barbić je prisutnima rekao kako ove Odluke i Ugovor imaju posebnu težinu, jer su kako kaže, podržane jednoglasno od strane vijećnika OV Fojnica.

Današnje potpisivanje Sporazuma između Općine Fojnica i Franjevačkog samostana te uručenje Odluka o vraćanju imovine Medžlisu IZ Fojnica i HKPD „Rodoljub“ veoma je bitno kada je u pitanju budući suživot u ovoj sredini ali i dalji ekonomski, kulturni i duhovni razvoj Fojnice.

www.magazinplus.eu – Općina Fojnica

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close