Općinska načelnica potpisala Ugovor o deminiranju sa firmom NHO DOK-ING

U Općini Visoko, danas je upriličeno  potpisivanje Ugovora o deminiranju između NHO DOK-ING deminiranje i Općine Visoko. Deminiranje će se izvršiti na tri lokaliteta općine Visoko i to: Prijeko 3A – površine 66.302,00 m2, Vrela – površine 96.009 m2 i Vrela 1 – površine 46.722 m2 odnosno, ukupne površine od 209.033,00 m2.

˝Radimo na projektu deminiranja na tri područja u Visokom. Razlog zašto Visoko je taj što je načelnica Općine Visoko prepoznala projekat koji se finansira jednim dijelom iz IPA fonda, a drugi dio finansira lokalna zajednica. Vaša načelnica je dala saglasnost za sufinansiranje dijela ovog projekta. Projekat koji je vrijedan 200.000 eura će se implementirati u toku 2013. godine˝, izjavila je predstavnica firme DOK-ING Neda Gvozdenović.

Krajnji rok za završetak deminiranja jeste kraj 2013. godine a usporedo s planiranim deminerskim aktivnostima provodit će se i aktivnosti na upozoravanju na mine za kategorije stanovništva izložene minskom riziku u zajednici.

 

˝Predhodnih godina naši donator su radili na deminiranju bez učešća lokalne zajednice i dok je tako funkcionisalo određeni broj površina na području općine je deminiran. Međutim ostao je veliki broj ovih površina i mi smo kao prioritetne definisali ova područja u Prijekom. U budžetu Općine Visoko u 2013. godini mi smo planirali određena sredstva koja su nam bila incijalna da uopće uđemo u pregovore ovakve vrste, da pokušamo osigurati sredstva EU. U ovom projektu morali smo imati partneri i prvi korak naš bio je susret sa firmom DOK-ING i sa njima smo uspostavili jedan partnerski odnos što je evo dovelo do potpisivanja ovog ugovora˝, izjavila je načelica, gospođa Amra Babić.

radioq.ba

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close