Visoko

Općini Visoko odobrena sredstva za „Izgradnju rezervoara Kula Banjer” …

Općini Visoko odobrena sredstva za „Izgradnju rezervoara Kula Banjer” u sklopu projekta „Proširenje gradske vodovodne mreže, općina Visoko, podsistem Gračanica i podsistem Moštre“

Po raspisanom Javnom pozivu o zajedničkom učešću u realizaciji projekata iz „Programa utroška sredstava  vodnih naknada za 2016. godinu” objavljenog od strane Kantonalnog ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede ZDK, dana 03.03.2016. godine, općina Visoko je, između ostalog, aplicirala sa projektom „Izgradnja rezervoara Kula Banjer” koji je sastavni dio projekta „Proširenje gradske vodovodne mreže, općina Visoko, podsistem Gračanica i podsistem Moštre“.

Kantonalno ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i Vlada ZDK su prepoznali značaj projekta vodosnabdijevanja općine Visoko i općini Visoko odobrili ukupno 360.000,00 KM za sufinansiranje:

  1. „Izgradnje rezervoara Kula Banjer“ u vrijednosti od 350.000,00 KM, i
  2. „Rekonstukcije mjesnog vodovoda Šošnje, MZ Podvinci“ u vrijednosti 10.000,00 KM (do sada je uloženo cca 93.000,00 KM).

Obzirom da je projektantska vrijednost rezervoara 450.000,00 KM, preostala sredstava će biti obezbjeđena iz kreditnih sredstava EBRD-a za realizaciju projekta „Proširenje gradske vodovodne mreže, općina Visoko, podsistem Gračanica i podsistem Moštre“.

Izgradnja rezervoara je predviđena u sklopu projekta dogradnje gradskog vodovodnog sistema za područje Gračanice koji će biti finansiran iz sredstava EBRD, a za koji je Vijeće Ministara BiH dalo saglasnost  prije nekoliko dana.

Ovim putem se zahvaljujemo Vladi ZDK, Premijeru i Ministarstvu koji su prepoznali značaj projekta vodosnabdijevanja za stanovnike općine Visoko i napore koje ulaže općina Visoko u cilju osiguranja kreditnih sredstava i sredstava iz drugih izvora za što bržu i efikasniju realizaciju projekta vodosnabdijevanja na području Gračanice.

 

visoko.gov.ba

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close