Općine u FBiH tvrde da godišnje ostaju oštećene za 18 miliona KM

U Savezu općina i gradova Federacije razmišljaju da na sudu traže promjenu statusa svojih članica u raspodjeli obaveza prema Zakonu o dugu i zaduživanju Federacije. Naime, kad na račun Uprave za indirektno oporezivanje pristignu prihodi od poreza, akciza, carina i cestarina, prvo se otplaćuje državni vanjski dug. Prema Zakonu o dugu i zaduživanju Federacije, u tom procesu učestvuju svi nivoi vlasti. No, onaj najniži – općinski, u tom lancu najviše strada. Novac od MMF-a do njih i ne dolazi, a tvrde da zbog vraćanja kreditnih sredstava, ostaju oštećeni za skoro 18 miliona maraka godišnje.

Od sredstava MMF-a općine nisu nikad vidjele ni marke. No redovno sudjeluju u vraćanju tog duga – samo u protekle tri godine ostale su bez preko 40 miliona maraka. Dovedeni su, tvrde, u bezizlaznu situaciju. Praksu sudjelovanja u otplati vanjskog duga Bosne i Hercegovine u jedinicama lokalne samouprave nazivaju udarom na njihove budžete. Nevladin sektor ide još korak dalje – tvrde da su Zakon o pripadnosti javnih prihoda i Zakon o dugu i zaduživanju diskriminirajući prema građanima.

“Ti aranžmani kod MMF-a zapravo se koriste za pokrivanje socijala, davanja plaća korisnicima proračuna, a ne ulaže se u ono što je prijeko potrebno. Da se taj novac koristi u realni sektor, to bi značilo nova zapošljavanja”, kaže Vedran Arapović, predsjednik udruge građana “Vrisak” iz Mostara.

U Federalnoj vladi kažu – zakoni su takvi kakvi jesu. Ne bježe od činjenice da raspodjela sredstava od PDV-a nije pravična, ali ističu kako bi proces izmjene tih rješenja bio složen i zahtjevan. “Dok još uvijek nemamo zvanične rezultate popisa stanovništva, taj proces faktički nema smisla, a nije bilo ni konsenzusa da bi se mogao zgodno izmijeniti taj Zakon o pripadnosti javnih prihoda”,navodi Ante Krajina, ministar finansija FBiH.

Od ‘zgodne’ izmjene zakonskih rješenja najniži nivo vlasti neće odustati, baš kao ni od zahtjeva za povrat novca koji im je, zbog otplate vanjskog duga, proteklih godina umanjivan. Vrijeme koje su federalnoj vlasti dali za konkretnu reakciju ističe, a tužbe po ovom osnovu već su spremne.

Federalna.ba

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close