Općina Kakanj dobila nove značajne izvore prihoda koje ranije nije imala

Općinski načelnik Nermin Mandra danas se osvrnuo na jučerašnje usvajanje Zakona o izdvajanju i usmjeravanju dijela prihoda preduzeća ostvarenih radom termoelektrana. Radi se o događaju koji je ocijenjen historijskim za građane Kaknja jer je ispravljena višedecenijska nepravda.

„I ranije su postojale određene inicijative i razgovori. Oni su se uglavnom odnosili na žalopoljke ljudi koji su obnašali različite funkcije kako Kakanj proizvodi, te kako sredstva idu tamo negdje. Međutim, nedostajalo je konkretnih aktivnosti. Možda se u onom sistemu to nije smjelo, međutim u postratnom periodu nije bilo dovoljno aktivnosti da se dođe do ovog zakona.

Ovaj zakon praktično znači oko 3.000.000 KM godišnje za Budžet Općine Kakanj. Sredstva će se uplaćivati mjesečno, do 10. u mjesecu za prethodni mjesec, direktno na račun Općine Kakanj od strane JP „Elektroprivreda BiH“.

Određena je namjena utroška ovih sredstva. Ova sredstva je moguće trošiti za lokalni ekonomski razvoj, te na izgradnju infrastrukture i drugih objekata koji podižu nivo kvaliteta života. Dakle, pored infrastrukture moguće je graditi i ambulante, i domove zdravlja, i druge objekte koji su od interesa za lokalnu zajednicu. Sredstva se mogu trošiti i za zaštitu okoliša i energetsku efikasnost i sl.

Radi se o vrlo širokom spektru mogućnosti trošenja ovih sredstava.

Ova sredstva se ne mogu trošiti za plaće, tople obroke, za putovanja… Uglavnom, mogu se trošiti za projekte koji su od interesa za sve građane.

Mislim da ćemo u narednim godinama uz ova sredstva i sredstva iz Fonda za zaštitu okoliša (oko 2.000.000 KM godišnje, op.aut), imati jedan ozbiljan izvor sredstava za velike projekte u Kaknju. To su sredstva kojih prije nije bilo. Evo da kažem od početka mog mandata ta su se sredstva pojavila. Zbog toga sam jako sretan jer nam to omogućava da uradimo mnogo toga za našu zajednicu koja vapi za velikim projektima. Mi već imamo dosta spremnih projekata za realizaciju.

Naravno, nećemo stati sa ovim aktivnostima prikupljanja sredstava. Prije je bila filozofija da kada nema sredstava u budžetu da se smanjuje i ukida stavka za sport, da se umanjuje za kulturu i sl. Moramo prestati sa tom praksom i tražiti izvore sredstava koji mogu omogućiti normalno funkcionisanje lokalne zajednice“, rekao je općinski načelnik Nermin Mandra.

Primjena Zakona o izdvajanju i usmjeravanju dijela prihoda preduzeća ostvarenih radom termoelektrana počinje od 1. januara 2015. godine.

Press Općine Kakanj

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close