Onfray za TV1: Francuska je stvorila terorizam napadima na Irak, Libiju …

Intervjui – Ekskluzivno – francuski filozof

 

Slati vojsku u Siriju je dodavanje ulja na vatru, Francuska se mora zaustaviti sa svojom neokolonijalnom i islamofobnom politikom.

Jedan od najvećih francuskih mislilaca današnjice filozof Michel Onfray (Mišel Onfre) čovjek je koji ima preko pedeset objavljenih naslova, bestseler tiraže i slavu medijske zvijezde. U Francuskoj izaziva izuzetno podijeljena mišljenja, ljudi ga ili vole ili mrze, sredine nema. Njegovi fanovi iz cijele Francuske dolaze da slušaju njegova predavanja, a on raskida  sa državnim univerzitetima i otvara narodne univerzitete širom svoje zemlje odbijaući da piše samo za elite uvodi besplatnu filozofsku nastavu za narod. U Francuskoj čak postoje i udruženja koja traže da se zabrani njegovo pojavljivanje u javnosti.

U ekskluzivnom razgovoru za TV1 govori o terorističim napadima optužujući Francusku za stvaranje terorizma tvrdeći da je napadima na islamske zemlje njegova zemlja slijedila politiku globalnog pokolja. Onfray naavodi da bi Francuska pod hitno trebala prestati sa napadima na ISIL.

Razgovarala: Đina Mujkić

– Nakon terorističkih napada u Parizu na svom Twitter profilu objavili ste: ’’Desnica’’ i ‘’ljevica’’ koje su, izvan Francuske, posijale rat protiv političkog Islama, požnjele su, unutar Francuske rat političkog Islama. Šta ste zapravo htjeli reći?

ONFRAY: Zadatak novinara sastoji se u tome da prenosi javnosti što se događa, a zadatak filozofa sastoji se u tome da upozori na događaje koje drugi ne vide, kao neka vrsta proroka. Francois Hollande je izjavio “ovo je rat”.

Filozof postavlja pitanja. Odakle rat? Ko je objavio rat? Kada? Zbog čega? Ko su zaraćene strane? Koji su njihovi razlozi?

Ono što se desilo 13. novembra je rat, rat koji je započeo prije četvrt stoljeća odlukom Bushovog (George W. Bush) klana i njegovih saveznika da se uništi Irak Sadama Huseina. Francuska je dio tog klana od samog početka, osim sretne epizode sa Chiracom (Jacques Chirac), koalicije koja je objavila rat muslimanskim zemljama.

Irak, Afganistan, Mali, Libija … te zemlje nas nikada nisu ugrozile, a mi smo odbili njihov suverenitet i oduzeli smo im pravo da izaberu režim koji će biti na vlasti u njihovoj vlastitoj zemlji. Francuska se ponaša kao svjetski policajac i intervenira u skladu sa svojim hirovima u određenim zemljama i oduzima im pravo na vlastiti izbor?

 

– Bojite li se novih napada, Vi želite da Francuska okonča zračne napade na ISIL, ali nitko od vlasti nije na vašoj strani. Kako ocjenjujete Francusku politiku?

ONFRAY: Nažalost u Francuskoj nema više pacifista. Nekada su to bili ljevičari. Danas nažalost to nije slučaj. Samo prije mjesec dana pjevati Marsejezu na glas je bio fašistički čin. Danas u Francuskoj ne postoji politička analiza, geopolitika, nema perspektivne historije. Suosjećanje pravi zakone. Masovni mediji žive od patetike, štos je samo u tržištu.

Dakle u takvoj atmosferi francuska politika je politika odmazde, ona baca u smeće cijeli milenijum analiza i refleksija, da se na nasilje nikada ne smije uzvratiti nasiljem. Nazadovali smo za tri hiljade godina. Francusko prosjetiteljstvo je upravo izvršilo suicid. Francuska umire.

Šta će se dogoditi onda kada shvati da bombardirajući ISIL neće zaustaviti terorističke napade na francuskom tlu? Mi se nalazimo na početku pakla.
– ISIL je objavio video u kojem Vas citira koristeći vaše prijašnje intervjue. Naišli ste na žestoke osude francuskih medija, kako komentirate to?

ONFRAY: Ovi koji su kreirali video i citirali mene govori zapravo da su oni itekako svjesni ideoloških pitanja naše zemlje. Koristim se ja u videu i nitko drugi, a ja sam autor ”Ugovora o ateizmu”, zapravo govorim ono što naš bi šef države trebao čuti: Ako Islamska država usko povezuje francuska bombardovanja i terorizam na francuskom tlu, možda rješenje nije u povećanju bombaških napada već prekid istih i uspostavljanje nove diplomatije.

Francois Hollande, koji je proveo sedam godina stigmatizovajući Ruse i Siriju, iznenada je osjetio potrebu da sarađuje s Vladimirom Putinom i Basharom Al Asadom. Dakle, promjena vanjske politike za 360 stepeni. Francuska mora prekinuti sa američkom politikom koja se pokazala kao globalni pokolj.
– Šta po Vama treba uraditi francuska politika?  

ONFRAY: Smatram da treba uraditi potpuni remont francuske vanjske politike. Nastavi li se ovako prljava politika prema muslimanskom svijetu oni će nastavljati da odgovaraju onako kako znaju. Slati vojsku u Siriju je dodavanje ulja na vatru, Francuska se mora zaustaviti sa svojom neokolonijalnom i islamofobnom politikom zajedno sa SAD-om.

Ona bi morala povući sve svoje trupe koje su okupirale tuđe prostore. Francuska bi trebala da preuzme inicijativu za međunarodnu konferenciju koja će nastojati da uspostavi diplomatske odnose i da pregovara o neutralnosti i politički suverenitet svake zemlje, koje imaju pravo da rade ono što žele na  svojoj teritoriji, a da im mi to ne zabranjujemo. Mi ćemo radije reći ratujemo protiv terorizma, a terorizam nije ni postojao dok ga nismo stvorili.
–  Kakav je danas položaj muslimana u Francuskoj, ali i u EU?

ONFRAY: Jako težak. Plašim se da je mnogim pojedincima stalo da sruše demokratski sistem. Od ekstremne lijevice do ekstremne desnice. Montirati Francuze protiv vlastite zajednice čini se jako jednostavnim poslom, nažalost.
– Hoće li i imali Francuska snage kao peta demokratija da prevaziđe ove probleme?

ONFRAY: Francuski zanos je bespredmetan. Francuzi prihvataju ono što im se ponudi. Meni je jako žalosna rečenica “Pray for Paris”. Dakle, Francuska politika nema ništa drugo da ponudi svom narodu osim da se moli Bogu?
(Vijesti.ba/TV1)

 

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close