BiHPrivreda

Omogućen slobodan promet trupcima, drvoprerađivači apeluju: Donesite zakon i zaštitite šume

Slobodan promet trupcima odnosi se i na pravne i na fizičke osobe. Odluka o zabrani prvobitno je donesena kako bi se doprinijelo snabdijevanju kvalitetnom sirovinom domaće drvne industrije koja već mjesecima apeluje na vlasti da zaštite šume i spriječe izvoz drva.

Ranije smo objavljivali kako se drvna industrija muči s nabavkom sirovine iako imaju ugovore sa šumsko-privrednim gazdinstvima, ali ne mogu dobiti drvo jer ga nema, odnosno većinom se izvozi iz BiH.

Sekretar Udruženja proizvođača namještaja BiH Amir Međić uputio je apel vlastima da donesu odluku o raspodjeli gdje bi se vršila preferencija u korist viših faza prerade drveta.

“Smisao naše odluke na kojoj smo radili je bilo da se zaštiti resurs kao šuma, da se donese zakon o šumama što prije i da se omogući svima koji se bave preradom drveta da dođu do drveta i da imaju prednost oni koji najviše faze prerade drveta, a ne da se preferira pilana, balvan, rezana građa itd.”, rekao je Međić za Klix.ba.

Kada bi se omogućila domaća sirovina, firme koje se brave proizvodnjom namještaja ne bi trebale kupovati drvo po većim cijena iz regije i inozemstva, a to bi prema riječima Međića omogućilo i nova zapošljavanja kao i povećanje plaća.

Mjera zabrane prometa trupaca, prema mišljenju radnika drvne industrije, svakako nije bila dovoljna, ali je predstavljala vid napretka u rješavanju ovog problem. S druge strane, zbog ove zabrane problem su imale firme koje se bave proizvodnjom podova i parketa.

Drvna industrija je jedna od najperspektivnijih grana industrije BiH koja svake godine bilježi rast izvoza, ali se suočava s brojnim problemima, a podrška organa vlasti na svim nivoima je zanemarljiva.

Klix
Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close