Olimpijski duh se vraća u Sarajevo

Građani Sarajeva i Istočnog Sarajeva, jeste li spremni opet osjetiti olimpijski duh? Ako niste, spremite se, jer danas se u Rimu, na generalnoj sjednici Skupštine Evropskog olimpijskog komiteta, donosi konačna odluka o organizatoru 13. po redu Zimskog evropskog olimpijskog festivala mladih (EYOF).

Naši gradovi ostali su jedini kandidat i danas će biti i formalno proglašeni organizatorima. U igri je ranije bio i turski Kajzeri, ali njegovi predstavnici džentlmenski povukoše kandidaturu s porukom: “Ne može se Kajzeri nositi s olimpijskim Sarajevom”.


Promocija vrijednosti

Ove riječi mogu biti podsjetnik za nas, ne samo za građane Sarajeva, nego i cijele Bosne i Hercegovine, da počnemo živjeti zaboravljenim olimpijskim duhom.

Prilika da organizujemo neki od rijetkih internacionalnih masovnih događaja smatra se odličnom mogućnošću za promociju identiteta zemlje domaćina, njenih društvenih, kulturnih, historijskih i naravno ekonomskih vrijednosti.

2017. godina predstavljat će priliku da čitavoj Evropi pokažemo da nismo loša, nepoštena, aljkava i nesposobna zemlja već, da kvalitenom organizacijom popravimo urušeni kompromitovan imidž.

To je sjajna šansa da dočekamo 1.500 mladih sportista, ali i drugih gostiju, novinara, državnika i raznoraznih uticajnih ljudi iz 49 evropskih zemalja i da se predstavimo u najboljem svijetlu.

Prilika i izazov

Potrebno je rekonstruisati sportske objekte, izgraditi adekvatnu infratruksturu, nabaviti potrebnu opremu, organizovati i obučiti volontere, smjestiti učesnike i goste u dva olimpijska sela u Nedžarićima i Lukavici, obezbjediti transport, promovirati događaj i obaviti još milion drugih aktivnosti.

Za BiH je EYOF velika prilika, ali i veliki izazov. Prilika koja se dobija, vjerovatno, samo jednom i koja može pokrenuti još lavinu pozitivnih stvari, ali i zatvoriti vrata svim ostalim. Na nama je da joj odredimo pravac.

Ceremonija otvaranja i zatvaranja

Ceremonija otvaranja 13. po redu zimskog EYOF-a bi se, prema načelno utvrđenom planu, trebala održati 11. februara 2017. u dvorani “Huan Antonio Samaran”. Takmičenje će biti zatvoreno 17. februara, najvjerovatnije u Sportskoj dvorani Istočno Sarajevo.

Sedam sportova

Biatlon (Dvorišta na Jahorini)

Skijaško trčanje (Igman)

Umjetničko klizanje (Skenderija)

Brzo klizanje (Pale)

Alpsko skijanje (Bjelašnica i Jahorina)

Snoubord (Bjelašnica)

Hokej na ledu (Zetra)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close