Okončana budžetska blokada u SAD-u!

Američki predsjednik Barack Obama potpisao je rano jutros zakon kojim se podiže granica zaduživanja SAD i izbjegava rizik bankrota zemlje, čime je okončana dvosedmična politička borba i nesigurnost, objavila je Bijela kuća.

Američki predsjednik potpisao je dokument pošto ga je prethodno usvojio prvo Senat, a zatim i Predstavnički dom američkog Kongresa

Time se plafon zaduživanja zemlje podiže do 7. februara.

Tekst su usaglasili republikanske i demokratske vođe u Senatu i predstavile ga javnosti samo nekoliko sati pre njegovog usvajanja u oba doma američkog Kongresa i prije isteka roka poslije koga zemlja više nije mogla da se zadužuje.

SAD su imale rok do 17. januara da podignu granicu zaduživanja, jer bi u protivnom bile onemogućene da izmiruju i spoljne i unutrašnje, što podrazumijeva kamate na obveznice, čime bi američki dug postao bezvrijedan.

Tim sporazumom vlada će biti odblokirana do 15. januara i biće podignuta granica zaduživanja do 7. februara.

Obama je ranije u intervjuu iz Bijele kuće rekao da članovi Kongresa sada treba da povrate povjerenje Amerikanaca poslije dvije sedmice političkih sukoba.

Zbog djelimične blokade vlade, oko 700.000 “nesuštinskog” osoblja vladinih činovnika, kojih ima 2,1 milion, nije dolazilo na posao, tj. bilo je na neplaćenom prinudnom odmoru.

Većina nacionalnih parkova, muzeja, federalnih zgrada i usluga nije funkcionisala, a bila je odložena isplata i penzija i naknada vojnim veteranima.

Obama je odmah poslije usvajanja teksta u oba doma Kongresa saopštio da svi zaposleni u saveznim ustanovama koji su bili na prinudnom odmoru od danas mogu da se vrate na posao.

Tvrdokorni konzervativci započeli su borbu oko budžeta prije 16 dana, dovodeći vladu do prve blokade u posljednjih 17 godina zahtjevom da Obama odustane od prijedloga reforme zdravstvenog osiguranja.

Kongres zbog toga nije mogao da se dogovori o budžetu za narednu fiskalnu godinu, koja u SAD počinje 1. oktobra.

Političari, bankari i ekonomisti upozoravali su na globalne ekonomske posljedice ukoliko ne bi bio postignut sporazum o podizanju granice zaduživanja vlade SAD, odnosno to bi moglo da dovede u pitanje vrijednost dolara, novac svjetskih rezervi, kao i obveznica američke vlade, koje se smatraju najsigurnijim u svijetu.

SRNA

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close